Centerns reformplan ligger fast – trots pandemin

Att genomföra stora förändringar hos Arbetsförmedlingen och inom arbetsrätten mitt under en pandemi är inget som bekymrar centerledaren Annie Lööf. Tvärtom. ”Det har snarare förstärkt min tro på att genomföra de här reformerna”, säger hon till Altinget.

Centerpartiet fick med flera förslag på arbetsmarknadsområdet i januariavtalet. Både reformeringen av Arbetsförmedlingen och förändringarna i Las har rört upp känslor. Hela processen sker dessutom medan långtidsarbetslösheten ökar dramatiskt, inte minst som en följd av coronapandemin.

Men pandemin har inte förändrat Centerledaren Annie Lööfs inställning till behovet av båda reformerna

– Det har blivit ännu viktigare att göra de här reformerna. Nu när vi ska ge Sverige en ekonomisk nystart så kommer det att vara oerhört viktigt att matchningen mellan lediga jobb och arbetslösa fungerar. Det kommer att vara än viktigare att ha både flexibilitet i arbetsrätten och omställning för medarbetare. Så det har snarare förstärkt min tro på att genomföra de här reformerna, säger hon till Altinget.

Övertygad

Just reformeringen av Arbetsförmedlingen har varit en het potatis länge. Det började gnissla mellan januaripartierna och Arbetsförmedlingen redan innan processen var igång och tidplanen flyttades också fram relativt snabbt. Reformeringen skulle egentligen vara klar redan i år men har skjutits fram till att den ska vara genomförd först nästa år.

Nyligen riktade Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) kritik mot hur försöksverksamheten fungerar. Men Annie Lööf tycker fortfarande att reformeringen är viktig.

– Vi gör den här reformeringen stegvis så att den sedan ska fungera fullt ut här om något år.

Stolt

När det gäller Las så kom till slut Svenskt näringsliv överens med PTK, Metall och Kommunal om förändringar i arbetsrätten. På Regeringskansliet pågår arbetet med de bokstavsutredningar som ska genomföra parternas överenskommelse. Annie Lööf är nöjd med sitt partis roll för att få till stånd förändringarna.

– Jag är väldigt stolt över att Centerpartiet har möjliggjort ett historiskt Saltsjöbadsavtal där parterna kommit överens om stora omfattande förändringar på svensk arbetsmarknad och att vi också nu från politiken gör vår del och tar vårt ansvar i att förverkliga det parterna kommit överens om. Jag ser goda möjligheter att vi når i mål inom kort.

Altinget har varit i kontakt med arbetsmarknadsdepartementet som meddelar att utredningarna beräknas vara klara vid månadsskiftet.

Forrige artikel Överblick: Ygeman motsägs av egen rapport och AP-fonderna investerar fossilt Överblick: Ygeman motsägs av egen rapport och AP-fonderna investerar fossilt Næste artikel Göteborgspolitiker stoppar bidrag till Ibn Rushd Göteborgspolitiker stoppar bidrag till Ibn Rushd
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.