Överblick: Ygeman motsägs av egen rapport och AP-fonderna investerar fossilt

En ny rapport från Energimyndigheten bekräftar att Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygemans initiativ är beroende av elberedskapspengar. 16 miljarder av statliga pensionspengar investeras i fossila tillgångar. Sverige har en av Europas högsta vaccinationstäckningar, men vissa regioner halkar efter. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) granskas just nu av Konstitutionsutskottet (KU) för härvan där nationella elberedskapspengar planerade att användas i hemlighet för att lösa Stockholms elkris. 

Dagens Nyheter avslöjar nu en regeringsrapport som går rakt emot den version som Ygeman själv angett. Ygeman har tidigare hävdat att det inte har förekommit någon kontakt mellan regeringen/regeringskansliet och Svenska kraftnät i den aktuella frågan.

Den nya rapporten där Energimyndigheten granskar Ygemans eleffekthöjningar bekräftar att elberedskapspengar ska betala halva upprustningen. Rapporten bekräftar också att Ygemans initiativ är beroende av elberedskapspengar, skriver DN.

– Även det här går rakt emot vad Anders Ygeman hävdar. Energimyndigheten har agerat korrekt och modigt, säger Mats Nilsson, docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola och expert på elmarknaden, till DN.

KU är klar med sin granskning av Anders Ygeman i början av juni.

AP-fonderna miljardinvesterar fossilt

De statliga AP-fonderna som förvaltar våra pensioner ska enligt lag ta hänsyn till hållbarhet och klimat. Trots detta äger flera aktier i kol- och oljebolag om totalt 16 miljarder kronor, avslöjar SVT.

Den sjunde AP-fonden har investerat 11,3 miljarder kronor i fossila tillgångar och är den fond som satsar mest på fossila tillgångar. Här har drygt 5 miljoner svenskar sin premiepension.

Fondernas förvaltare menar att man kan påverka klimatet mer som aktiv ägare än om man säljer.

Regioner halkar efter

Sverige har en av de högsta vaccinationstäckningarna i Europa. Men regionerna har kommit olika långt i vaccineringen.

En genomgång som Ekot gjort visar att Gotland, Västerbotten, Västernorrland och Östergötland ännu inte har börjat vaccinera i fas 4.

Och skåningar under 40 kan få vänta ända till augusti på en första dos, skriver SVT.

– De yngsta kommer att få vänta på sin första spruta till augusti om vi inte får mer vaccin i juli, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne, till SVT.

Regionen kritiserades redan tidigare i veckan efter att bokningssystemet kraschade i samband med att vaccinationstider öppnades upp för 50-59-åringar.

Pressträff

I dag klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gemensam digital pressträff om pandemiläget. Altinget sänder den live här.

Forrige artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (20 maj) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (20 maj) Næste artikel Centerns reformplan ligger fast – trots pandemin Centerns reformplan ligger fast – trots pandemin
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.