Central Nato-källa: Ny chef för Nato först nästa år

USA vill inte riskera att ett offentligt slagsmål kring utnämningen av en ny generalsekreterare då ett sådant bråk skulle hota viktigare beslut kring ett svenskt medlemskap och säkerhetsgarantier till Ukraina. Det uppger en centralt placerad källa för Altinget.

Af Thomas Lauritzen

BRYSSEL: Med endast en månad kvar till ett potentiellt avgörande toppmöte i Litauen betraktar flera medlemsländer det nu som omöjligt att peka ut en ny Nato-chef under det här året.

Det säger ett hög Nato-diplomat nära processen till Altinget. Han tillägger att dödläget inte har någno direkt koppling till Mette Frederiksens eventuella kandidatur.

Det förväntade valet att skjuta på processen är att USA vill undvika en onödig konflikt vid ett sårbart läge för försvarsalliansen. Det finns en stigande oro för att Turkiet kan få för sig att blanda ihop utnämningen av en ny generalsekreterare med frågan om ett svenskt medlemskap i Nato.

– Under normala omständigheter hade vi kunnat nå konsensus. Men omständigheterna är inte normala inför det här toppmötet. Situationen i Ukraina är så allvarlig, att vi inte kan ta risken att byta generalsekreterare nu, säger diplomaten till Altinget.dk:s reporter.

Danska statsministern god kandidat

– Er statsminister är en god kandidat. Bland dem som så här långt har nämnts, så är hon den som har bredast acceptans. Men det handlar inte om den ena eller den andra kandidaten nu. Det är bara inte en bra tidpunkt att fatta beslutet, säger han och fortsätter:

– Där är andra extremt viktiga frågor just nu, garantier till Ukraina och kommande reformer av Nato. Stora beslut. Så det här är helt enkelt inte den rätta tidpunkten. Vi måste därför skjuta på beslutet för att vinna tid till en period som förhoppningsvis är lugnare, säger källan som är centralt placerad i förhållande till frågorna om en ny generalsekreterare.

Altingets gratis nyhetsbrev

I princip kan ledarna från de 41 medlemsländerna fortfarande peka ut Jens Stoltenbergs efterträdare vid toppmötet i Vilnius. Men enligt Nato-diplomaten tror nu inte USA längre på att det är en god tidpunkt. Därför pågår nu inga konsultationer inför en sådan utnämning.

– Amerikanerna är frustrerade att organisationen under flera år inte har klarat av att bygga konsensus kring en ny kandidat. De vill inte gå in i en riskabel diskussion vid en tidpunkt när Turkiet är mycket känsliga mot Sverige. Det kan sluta i strid, säger diplomaten.

Förväntningen är att Stoltenberg kommer ställa upp för en ytterligare förlängning som Natos generalsekreterare, enligt diplomaten.

Artikeln är översatt från danska och publicerad på Altinget.dk.

Forrige artikel E-hälsomyndighetens generaldirektör om hälsodata: Sverige har en del att göra E-hälsomyndighetens generaldirektör om hälsodata: Sverige har en del att göra Næste artikel Enkät: Det här är viktigast under Almedalsveckan Enkät: Det här är viktigast under Almedalsveckan
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.