Cuf: Vi skäms – C måste göra det som är bäst för de utsatta

REPLIK. Vi skäms över att vårt kvinnoförbund ställer sig bakom en moraliserande lagstiftning som utsätter människor för enorm fara. Lyssna på de som granskat sexköpslagens verkliga effekter, skriver Centerpartiets ungdomsförbund. 

Ida Alterå
Förbundsordförande, Cuf
Olivia Karlsson
Jämställdhets- och sexualpolitisk talesperson, Cuf
Olle Romlin
Socialpolitisk talesperson, Cuf


Debatten om sexköpslagen tog fart igen efter att Paolo Roberto blivit samtalsämnet i alla digitala fikarum. Förra veckan replikerade vi SSU när de kallade oss naiva för att vi förespråkar en legalisering av sexköp. Den här gången är det Centerkvinnorna som “reagerar kraftigt".

Förhoppningsvis är det inte förvånande att vi är liberaler. Människor ska vara fria att göra vad de vill, så länge det inte skadar någon annan. Vi vänder oss emot politiker som moraliserar över och vill styra människors liv. Därför har vi inga synpunkter på att vissa frivilligt väljer att ägna sig åt sexarbete. Den mest akuta anledningen att legalisera är dock inte principiell eller ideologisk, utan praktisk.

Skrämmande inställning

I regeringens utvärdering av lagen från 2010 står det att den leder till stora negativa effekter för sexarbetare. Den förstärker det sociala stigmat och sexarbetare upplever att de blir både omyndigförklarade och jagade av polisen. Utvisningar, vräkningar och polisens jakt på kunderna tvingar sexarbetare att söka sig till farligare och mer undanskymda platser. Förvånande nog argumenterar man för att detta är positivt då prostitution ska bekämpas med alla medel. Den obekymrade inställningen till att sexarbetare utsätts för trakasserier, våld och otrygghet är inget annat än skrämmande.

Ökad trygghet

Det är oerhört viktigt att skilja på frivilligt sexarbete å ena sidan och koppleri eller trafficking å andra sidan. Myndiga människor som frivilligt säljer sex måste ha rätten att göra det, men den som utsätts för människohandel och koppleri måste samtidigt ges samhällets fulla stöd att komma ur situationen. Sexköpslagen hjälper ingen av dessa grupper.

Vi vill se starkare skydd för den som blivit utsatt för trafficking och koppleri, i stället för vräkning och utvisning. Samtidigt ska lagen inte omyndigförklara människor som frivilligt väljer att sälja sex.

WHO, Amnesty international och Human rights watch är några av de som förespråkar en avkriminalisering, och vänder sig mot den svenska modellen. HRW menar att det skulle leda till en minskning av våldet mot sexarbetare, ökad trygghet både fysiskt och ekonomiskt samt underlätta för sexarbetares organisering.

På ert samvete

Vi skäms över att vårt kvinnoförbund och flera riksdagsledamöter ställer sig bakom en moraliserande lagstiftning som utsätter människor för enorm fara.

Centerpartiet ska göra det som är bäst för de utsatta och därför vänder vi oss nu till resten av Centerpartiets riksdagsgrupp: Lyssna på de som granskat sexköpslagens verkliga effekter. Samtidigt som ni bekämpar trafficking och koppleri måste ni också verka för sexarbetares trygghet och säkerhet. På grund av sexköpslagen lever många unga, kvinnor, hbtq-personer och migranter i fruktansvärd otrygghet varje dag. Vill ni verkligen ha det på ert samvete?

Forrige artikel SSU: Fel att beskatta sexarbete SSU: Fel att beskatta sexarbete Næste artikel Debatt: Inga språkkrav i Botkyrkas omsorg förrän nu Debatt: Inga språkkrav i Botkyrkas omsorg förrän nu
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.