Dadgostar (V) inställd på att sitta i regering

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar är tydlig med vad hon vill efter valet i höst. ”Utgångspunkten för oss är att sitta i regering”, säger hon.

Enligt en sammanvägning av opinionsmätningar har Vänsterpartiet i dag ett väljarstöd på 9,6 procent. När Miljöpartiet samtidigt ligger under spärren är det tydligt att V måste vara en del av Socialdemokraternas regeringsunderlag om Magdalena Andersson ska fortsätta regera efter valet.

Men Vänsterpartiet är inte nöjt med att bara vara en del av underlaget, utan siktet är inställt på att också ingå i regeringen. Där tänker partiledaren att också Centerpartiet bör ingå.

– Hela regeringsunderlaget borde sitta i regering. Utgångspunkten för oss är att sitta i regering, säger hon vid en träff med riksdagsjournalister.

Centerns inflytande

Centern har hittills dock inte varit intresserade av att sitta i regering med V. Och också Dadgostar medger att det kommer att innebära tuffa förhandlingar, inte minst kring den ekonomiska politiken, om en sådan ska bli verklighet. Men hon menar också att C måste inse sin storlek i sådana förhandlingar och menar att partiet inte kan få igenom lika mycket som i januariavtalet.

– Det som har blivit fel är att Socialdemokraterna har genomfört så mycket för ett så pass litet parti, säger hon.

Pensioner viktiga

Samtidigt kommer inte heller V att ingå i en regering till vilket pris som helst. Några solklara röda linjer målar Dadgostar inte upp i dagsläget. Men en fråga hon nämner som är viktig för partiet är pensionerna.

– Vi kommer inte att vara regeringsunderlag för en regering som inte fortsätter höja pensionerna.

S-kritik

Trots att Vänsterpartiet alltså vill bilda regering tillsammans med Socialdemokraterna riktar Nooshi Dadgostar ett gäng kängor till partiet. Bland annat menar hon att S fortfarande gärna framhäver insatser från 90-talet och budgetsaneringen partiet genomförde. Men att partiet inte blickar framåt.

– De har inte tagit sig ur det. Sossarna pratar väldigt fint. Men vi måste kliva in och förändra saker.

Utmanar på socialdemokratisk mark

Det är också en illa dold hemlighet att Vänsterpartiet har ambitionen att växa bland traditionellt socialdemokratiska väljare på landsbygden. Dadgostar själv har varit ute på en turné till industriorter för att locka arbetare att rösta på partiet. Och i sitt Almedalstal förra året citerade hon både Per Albin Hansson och Tage Erlander. Hon är optimistisk inför valrörelsen och menar att Vänsterpartiet kommer att gå till val på politik som också ska bli verklighet.

– Vi kommer inte lova allt till alla. Men det vi lovar kommer vi att genomföra, säger hon.

{{toplink}}

Forrige artikel Överblick: Busch vill ha kärnkraftsfest och Skatteverket önskar hårdhandskar Överblick: Busch vill ha kärnkraftsfest och Skatteverket önskar hårdhandskar Næste artikel Här är partierna där miljöpolitikerna vill kliva av Här är partierna där miljöpolitikerna vill kliva av
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.