Här är partierna där miljöpolitikerna vill kliva av

Miljöpartiet och Centerpartiet tappar flest av sina erfarna politiker inom miljö-, klimat- och energiområdet. Det visar Altingets genomgång av vilka som kandiderar i valet. Vad gäller Socialdemokraterna och förtroendekrisen för Tomas Eneroth, så är frågan om hans plats på riksdagslistan fortfarande inte avgjord i hemmadistriktet.

Kristina Yngwe, Magnus Ek, Anders Åkesson och Peter Helander. Det är fyra centerpartister inom miljöpolitiken som väljer att kliva av riksdagspolitiken efter den här mandatperioden. En centerpartist som däremot hoppas på att bli omvald vid valet i september är Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson. För honom var det inget svårt beslut.

– Jag vill vara med ett tag till. Det finns inga frågor som är så roliga och intressanta som energi- och klimatfrågorna. Jag trivs väldigt bra där jag är, säger han till Altinget.

Han ser inga avsevärda problem med att såpass många av C:s profiler inom det miljöpolitiska området kliver av på en och samma gång.

– Så klart är det stora skor som ska fyllas, men det finns en enorm kompetens inom Centern på de här områdena, säger han till Altinget.

Det andra partiet där det är många som väljer att kliva av i och med valet är Miljöpartiet. Maria Gardfjell, miljöpolitisk talesperson och vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, har en mer problematiserande syn på skiftet som partiet står inför när flera erfarna politiker inom partiets kärnområde försvinner.

– Det krävs verkligen att man säkrar upp successionsordningen, att man har nya politiker som kan bli tunga eller som är starka och kan efterträda, sade Maria Gardfjell i en tidigare intervju med Altinget.

Oklart om förtroendet för Eneroth

Inom Socialdemokraterna är viljan att fortsätta i riksdagspolitiken hög bland ministrar och talespersoner. Ett frågetecken är ett av partiets toppnamn: infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Anklagelserna i höstas mot Tomas Eneroth för att ha tagit en partikollega på rumpan ska ha väckt en förtroendedebatt i ministerns hemmadistrikt Kronoberg, rapporterade lokala medier. Om händelserna har påverkat Eneroths ställning bland partikamraterna återstår att se, distriktet beslutar om sin lista till riksdagen i mars och valberedningens förslag är inte heller klart.

Altinget har försökt få bekräftat från Tomas Eneroths pressekreterare att han fortsatt kandiderar, men utan framgång.

Stabilt i V – trots miljöstormen

Partiledarskiftet i Vänsterpartiet har satt ett annorlunda fokus på miljö- och klimatfrågorna – och även väckt intern kritik mot partiledaren Nooshi Dadgostar. Men det är ingenting som har rubbat trion i riksdagen som företräder partiets miljö-, energi- och klimatpolitik. Alla tre – Elin Segerlind, Jens Holm och Birger Lahti – siktar på ytterligare en mandatperiod i riksdagen.

– Jag har suttit i tre mandatperioder. Det gör att man funderar på om man ska fortsätta eller göra andra saker. Men jag känner att jag har mycket att ge och det här är så roligt, säger Jens Holm till Altinget.

Debatten om att partiet, efter partiledarbytet, skulle prioritera industrin framför klimatet, har inte påverkat beslutet i någon riktning, enligt Holm.

– Just nu ser jag mycket fram emot kongressen. Då tror jag vi kommer att skärpa till vår politik inom miljö och klimat, till vår valplattform, så att den blir ännu bättre, säger han.

{{toplink}}

De ställer upp och de tackar för sig – partigenomgång

(I vissa fall är riksdagslistorna fastställda, i andra fall är de ännu inte beslutade.)

Socialdemokraterna

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg kandiderar till riksdagen, det gör däremot inte energiminister Khashayar Farmanbar. Hur det blir med infrastrukturminister Tomas Eneroth är fortsatt inte avgjort i hans hemmalän Kronoberg.

Tidigare landsbygdsministern Jennie Nilsson, ordförande i riksdagens näringsutskott, toppar S-listan i Halland. Isak From, jaktpolitisk talesperson, toppar S-listan i Västerbotten. Hanna Westerén, miljöpolitisk talesperson, kandiderar också, men listan är ännu inte fastställd. Monica Haider, energipolitisk talesperson, kandiderar. Hon hör också hemma i Kronoberg, precis som Eneroth.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiets talespersoner inom energi, miljö och klimat vill alla fortsätta ytterligare en mandatperiod. Jens Holm, klimatpolitisk talesperson och ordförande i trafikutskottet, Elin Segerlind, miljöpolitisk talesperson, samt Birger Lahti, energipolitisk talesperson, kandiderar alla tre.

(Uppdatering 8/2, Jens Holm meddelade den 8 februari att han ändrat sig och inte kommer att ställa upp i valet.)

Miljöpartiet

Flera av MP:s profiler har beslutat att kliva av riksdagspolitiken. Tidigare miljöministern och ekonomiskpolitiska talespersonen Karolina Skog lämnade riksdagen före jul. Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson, kandiderar inte till riksdagen. Det gör inte heller miljöpolitiska talespersonen Maria Gardfjell.

De miljöpolitiska profiler som ställer upp i riksdagsvalet är Rebecka Le Moine, talesperson för biologisk mångfald, Emma Berginger, trafikpolitisk talesperson, Amanda Palmstierna, ledamot i Miljömålsberedningen och gruvpolitisk talesperson, samt språkrören Märta Stenevi och Per Bolund.

Centerpartiet

Centerpartiet har ett strömhopp av personer från riksdagspolitiken: Kristina Yngwe, ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, Magnus Ek, miljöpolitisk talesperson, Peter Helander, skogspolitisk talesperson, samt Anders Åkesson, trafikpolitisk talesperson.

En som däremot vill fortsätta fyra år till är Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson. Det vill även Daniel Bäckström, nybliven landsbygdspolitisk talesperson som också är partiets säkerhetspolitiska talesperson.

Moderaterna

Den energipolitiska veteranen Lars Hjälmered har beslutat att lämna riksdagspolitiken. Han håller dessutom som bäst på att kliva av från energipolitiken och agera utbildningspolitiker under sina sista månader i rikdsagen. Däremot så kandiderar Jessica Rosencrantz, miljöpolitisk talesperson, Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson, och John Widegren, landsbygdspolitisk talesperson.

Kristdemokraterna

KD:s företrädare på området kandiderar alla till riksdagsvalet: Kjell-Arne Ottosson, miljöpolitisk talesperson, Camilla Brodin, energipolitisk talesperson, Magnus Oscarsson, landsbygdspolitisk talesperson, Magnus Jacobsson, trafikpolitisk talesperson.

Liberalerna

Liberalernas trio inom klimat-, energi- och miljö vill bli kvar i riksdagen efter valet. Alla tre toppar listan i sitt respektive län: Arman Teimouri, energipolitisk talesperson, Helena Gellerman, klimatpolitisk talesperson och Jakob Olofsgård, miljöpolitisk talesperson.

Sverigedemokraterna

Partiets två profiler inom energi- och miljöpolitiken har båda siktet inställt på ytterligare en mandatperiod i riksdagen, det vill säga energipolitiska talespersonen Mattias Bäckström Johansson och Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson. Även Thomas Morell, trafikpolitisk talesperson, kandiderar.

Sverigedemokraterna utsåg nyligen Mattias Karlsson till landsbygdspolitisk talesperson, med uppdrag att stärka SD:s ställning på landsbygden och i småstäderna. Även han kandiderar till riksdagen.

Forrige artikel Dadgostar (V) inställd på att sitta i regering Dadgostar (V) inställd på att sitta i regering Næste artikel Hon vill se en minister för civilsamhället Hon vill se en minister för civilsamhället
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.