Danmark går till val – osäkert vem som vinner

Två nya partier skakar om den politiska kartan när Danmark går till val på tisdag. Det är osäkert vem som kommer kunna bilda regering. ”Förhandlingarna efter valet blir lika spännande och oförutsägbara som själva valresultatet”, säger Jakob Nielsen, chefredaktör på Altinget Danmark.

På tisdag går danskarna till valurnorna. Altinget har frågat Jakob Nielsen, chefredaktör för danska Altinget, om valrörelsen och vem som kan gå vinnande ur striden.

Vad ska man hålla koll på i det danska valet på tisdag?

”Det är ovanligt många saker att hålla ögonen på i detta val och det mest sannolika är att det kommer behövas svåra förhandlingar innan vi vet som blir nästa statsminister.”

Men här är fem saker att hålla ett extra öga på:

  • Moderaterna. Danmarks nya borgerliga parti som leds av den tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen, som har lämnat sitt gamla parti Venstre. Han placerar sig i mitten av dansk politik och kräver också en regering över mitten. Så håll ögonen på om han blir tungan på vågen och kan tippa makten mellan höger och vänster – det vill säga om varken det röda eller blå blocket kan samla 90 mandat (majoritet reds.anm.) utan Moderaternas stöd.
  • Radikale Venstre. Det traditionella mittenpartiet utlöste valet med ett krav på Socialdemokraterna att stänga flera partier ute från regeringen. Men partiet ser ut att gå mot ett katastrofval och kan förlora sin historiska position som nyckeln till makten i dansk politik. Så håll ögonen på om partiledaren Sofie Carsten Nielsen avgår på valkvällen.
  • Socialdemokraterna. Statsministerns parti ser ut att bli största parti i Folketinget. Men det blir en stor psykologisk skillnad om Frederiksen går framåt eller tillbaka i väljarstöd efter en period med mycket kontroversiella coronabeslut. Håll ögonen på om Socialdemokraterna får mer än 26 procent av rösterna.
  • Dansk Folkeparti. För bara sju år sedan var DF det näst största partiet i Folketinget. Men efter en period med interna maktkamper riskerar partiet att åka ut ur Folketinget efter 27 år. Håll koll på om partiet kommer över spärren på 2 procent.
  • Alternativet. Det lilla gröna partiet som överraskade alla vid valet 2015 har varit i en mycket djup kris och de flesta trodde att det var kört. Men precis innan valet fick partiet samla en lång rad gröna fraktioner. Om Alternativet kommer in kan det bli avgörande för det röda blockets möjlighet att behålla makten. Håll koll på om Alternativet klarar spärren på 2 procent.

Har det varit några stora politiska kamper i valrörelsen?

”Valrörelsens största drama har varit nedgången för Konservative. Efter sommarledigheten var partiet i position att bli det största borgerliga partiet med 16 procent av rösterna och partiledaren Søren Pape Poulsen förklarade att han var statsministerkandidat. Men sedan dess har han varit plågad av dålig uppmärksamhet, både kring hans privatliv och politiska felsteg. Partiet har störtdykt i opinionsmätningarna och ska nu vara glada om de kan återupprepa resultatet på 6,6 procent från valet 2019.

Vem ser ut att bli valets stora vinnare?

”Utan tvekan Lars Løkke Rasmussen. Tills för bara några månader sedan var det osäkert om han överhuvudtaget kunde klara spärren med sitt nya parti. Men han har haft en fantastisk valrörelse och har nu en realistisk chans på upp emot 10 procent av rösterna och en central position som kungamakare. Hans utspel om en mittenregering har varit populärt och dessutom har han dragit nytta av Konservatives nedgång.”

Vilka teman har präglat valrörelsen?

”Det har varit en lång och fragmentiserad valrörelse men två teman sticker ut: Ledarskap och vårdfrågor. Valet blev framtvingat av den långa polariserade debatten om Mette Frederiksens ledarskap men hon är fortsatt den statsministerkandidat danskarna förespråkar. Vård är det ämne som de flesta väljare pekar på som det viktigaste. Socialdemokraternas vallöfte handlar om att höja lönerna för anställda inom hälso- och sjukvård och flera partier önskar en stor reform av det danska sjukvårdsväsendet.”

Skiljer sig den här valrörelsen från tidigare valrörelser?

”Ja, det är två nya partier som har fått stor plats i valrörelsen. Det ena är Moderaterna. Det andra är Danmarksdemokraterna som är grundat av den tidigare ministern Inger Støjberg. Hon blev i december dömd till 60 dagars fängelse i Riksrätten, och kort därefter röstade en majoritet för att utesluta henne från Folketinget. Nu är hon på väg tillbaka.”

”De två nya partierna har skapat en situation med fler osäkra väljare än någonsin och det har varit historiskt stora väljarrörelser i valrörelsen. Därför är resultatet också mer oförutsägbart än vanligtvis”.

Vilka är valrörelsens förlorare så här långt?

”Det har varit de traditionella borgerliga partierna, Venstre och Konservative. De ser ut att tillsammans få färre än 25 procent av rösterna, och det ställer dem i en svag position. Deras stora fel har varit att alliera sig med ytterhögern i ett val där danskarna faktiskt orienterar sig mot mitten.”

Kan det då också sluta med en mittenregering?

"Det är 1000-kronorsfrågan som ingen kan svara på. Både statsminister Mette Frederiksen och Lars Løkke Rasmussen säger att de föredrar en bred regering över mitten. Men det är mycket oklart om de kan enas om regeringsunderlaget för en sådan regering och om de kan samla en majoritet för en sådan lösning. Förhandlingarna efter valet blir lika spännande och oförutsägbara som själva valresultatet.”

Forrige artikel Överblick: SD begärde lista på givare och C lägger egen budget i Göteborg Överblick: SD begärde lista på givare och C lägger egen budget i Göteborg Næste artikel Moderat rockad i riksdagen Moderat rockad i riksdagen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.