Överblick: SD begärde lista på givare och C lägger egen budget i Göteborg

Tio av 33 statssekreterare har arbetat med politisk påverkan. Statsministern i bilateralt möte. SD-tjänsteman begärde ut lista på donatorer. Rödgrönt styre klart i Göteborg. Rekordmånga vargar får skjutas.

Av de 33 nya statssekreterarna på Regeringskansliet kommer tio från pr-branschen, intresseorganisationer eller tankesmedjor. Det visar Dagens Nyheters genomgång.

Diana Janse, statssekreterare hos utrikeshandels- och biståndsminister Johan Forssell M), kommer från tankesmedjan Frivärld och Johan Britz, statssekreterare på Statsrådsberedningen, kommer direkt från rollen som näringspolitisk direktör vid Svenskt näringsliv.

Landsbygdsminister Peter Kullgrens (KD) nya statssekreterare Dan Ericsson äger fortsatt en privat pr-byrå.

– Skulle det vara något problem med det så kommer jag överväga att avveckla det, säger han till DN.

Ericsson säger att han kan förstå om man ser det hela som problematiskt.

– Men jag har alltid hållit väldigt tydlig rågång mellan intressen. Jobbar jag för en sak så jobbar jag enbart för det.

Rekordmånga vargar får skjutas

Vid midnatt gick tidsfristen för att överklaga vinterns vargjakt ut. Totalt 75 vargar kommer att få skjutas när jakten drar i gång den 2 januari.

– Det är ju naturligtvis bra att de tar till så pass för en hör ju från hela länet att det finns varg överallt, säger Viktor Styffe, ordförande för Finnskoga-Dalby jaktvårdskrets, till SVT.

Men flera miljöorganisationer är kritiska till det rekordstora antalet.

– Vi är ganska bestörta över det, säger Naturskyddsföreningens chefsjurist Oscar Alarik.

– Vi är rädda att det här stora uttaget kan vara det som puttar vargstammen över branten.

Göteborgscentern går i opposition

Centerpartiet i Göteborg går i opposition och lägger en egen budget, rapporterar Göteborgs-Posten. Detta innebär att det är klart att det blir ett rödgrönt minoritetsstyre med S, V och MP.

C avbröt förhandlingarna med partierna tidigare i veckan. Gruppledaren Emmyly Bönfors (C) säger till GP att partiet kan förhandla både åt höger och vänster.

SD begärde lista på givare

För en vecka skickade en tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli ett mejl till Naturskyddsföreningen, där han önskade få reda på vilka som hade gett pengar till organisationen.

Enligt Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl har man aldrig tidigare fått ett sådant mejl från ett riksdagsparti.

– Det gör mig väldigt fundersam. Och mina tankar går förstås till att det finns någon typ av syfte, som att begränsa möjligheten för oss att ta del av gåvor och arv. Det i sin tur leder mina tankar till mer auktoritära länder där miljöorganisationer fått allt svårare att verka, säger hon till DN.

I en kommentar skriver SD:s presstjänst att ”Syftet i det aktuella fallet var enligt tjänstemannen att undersöka användande av statliga medel och om sådana eventuellt även skulle kunna finnas bland donationerna, exempelvis via statliga bolag”.

Kristersson i Natomöte med Marin

Ulf Kristerssons (M) är i dag i Helsingfors för att träffa finska statsministern Sanna Marin (S).

De två statsministrarna ska bland annat diskutera ländernas Natomedlemskap och den ryska invasionen av Ukraina, rapporterar TT som refererar till ett pressmeddelande från den finska regeringen.

Det är Kristerssons första bilaterala utlandsbesök som statsminister.

Forrige artikel Taiwans nya ambassadör: Hoppas regeringen tar kontakt Taiwans nya ambassadör: Hoppas regeringen tar kontakt Næste artikel Danmark går till val – osäkert vem som vinner Danmark går till val – osäkert vem som vinner
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.