De ska utreda vårdens förstatligande

Stockholms oppositionsregionråd Irene Svenonius (M) och socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) finns med när partierna nominerar vilka som ska utreda vårdens huvudmannaskap. Riksdagens tre största partier får två ledamöter var i den parlamentariska kommittén. 

UPPDATERAD: På tisdag går nomineringstiden ut för partierna att nominera vilka de vill ha med i den parlamentariska kommittén som leds av Vårdanalys generaldirektör Jean-Luc af Geijerstam. 

Kommittén ska bestå av tolv ledamöter inklusive ordförande och Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har två platser var, medan resterande riksdagspartier får en ledamot var.

Hittills har L, S, C, SD och M skickat in sina nomineringar och Johan Hultberg (M) som sitter i socialutskottet är ödmjuk inför uppdragets storlek. Kommittén ska utreda både för- och nackdelar med ett helt eller delvis huvudmannaskap, men också konsekvenserna för den verksamhet som i så fall blir kvar i regionerna. 

– Det finns alltid för- och nackdelar med olika organisationsformer och olika system, så att hitta ett system som både säkerställer en effektiv vård och en jämlik vård, som säkerställer att systemet kan utformas utifrån lokala förutsättningar, det är en väldigt stor utmaning, säger han till Altinget. Han är nominerad tillsammans med Irene Svenonius, oppositionsregionråd i Region Stockholm.

Inte självklar lösning

Kritiken mot kommitténs uppdrag har handlat både om att en organisationsförändring inte löser problem med bristande tillgänglighet, liksom att uppdraget exkluderar den kommunala hälso- och sjukvården. Kommittén har fått två år på sig att ta fram förslag på nya utredningar och vilka lagändringar som behövs och kan också lämna in förslag till regeringen under arbetets gång. Några lagförslag ska inte läggas

Liberalerna har nominerat Amelie Tarschys Ingre, som är oppositionsregionråd i Region Stockholm, en av hittills tre regionpolitiker i kommittén. Hon tycker att uppdraget ska bli roligt, spännande och svårt.

– Det viktigaste är att förändringarna är kloka och genomtänkta och leder till förbättringar. Jag tror kanske inte att det är självklart att bara för att huvudmannaskapet går över så är det i sig det som leder till förbättringar. Det måste finnas väldigt tydliga vinster för både patienter och personal, säger hon.

Alla inte klara

Johan Hultberg ser fördelar med att det blir en bred parlamentarisk utredning, trots att partierna står långt ifrån varandra i synen på ett förstatligande. Både Socialdemokraterna och Centerpartiet har tidigare sagt att de vill se ökad statlig styrning, men inte ett förstatligande.

– Förhoppningsvis kan vi i kommittén landa i förslag som har bred politisk acceptans.  Men det är ett stort och krävande uppdrag och det gäller att alla ledamöter är konstruktiva och vill bidra för att det här ska kunna bli bra, säger Johan Hultberg.

Altinget har varit i kontakt med övriga partier. Från Miljöpartiet och Kristdemokraterna är beskedet att nomineringarna inte är klara än, medan Vänsterpartiet inte har återkommit.

{{toplink}}

Texten har uppdaterats under torsdagen med Sverigedemokraternas nominerade.

Beslutskedja: Ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården

1/6
2023
1/6
2023
1/6
2023
1/6
2023
8/6
2023
15/6
2023
22/6
2023
10/8
2023
11/8
2023
15/8
2023
25/8
2023
28/11
2023
16/1
2024
20/3
2024
27/6
2024
5/9
2024
10/9
2024
17/9
2024
2/6
2025

Forrige artikel Branschrepresentanter rasar: Elbusspremien försvinner i praktiken Branschrepresentanter rasar: Elbusspremien försvinner i praktiken Næste artikel Villapriserna steg i juli – men botten inte nådd Villapriserna steg i juli – men botten inte nådd
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.