Den nya ANDTS-strategin kommer på torsdag

Regeringens nya strategi för ANDTS kommer på torsdagen, efter att riksdagen gett tumme ner till den förra. Socialminister Lena Hallengren berättar för Altinget att den ändrats och att den inte längre är en proposition.

I juni förra året röstade riksdagen nej till regeringens proposition om den nya ANDTS-strategin. Den femårsplan för hur berörda myndigheter ska arbeta med frågor om alkohol, narkotika, doping, tobak och spel om pengar.

– Man tyckte inte den var tillräckligt bra. Dessutom ville man ändra det övergripande målet, men det går inte att ändra det övergripande målet utan att göra om hela strategin, säger socialminister Lena Hallengren till Altinget om riksdagens utlåtande.  

Ingen proposition

Nu ger hon beskedet om att det kommer en ny ANDTS-strategi. Beslutet tas på torsdagens regeringssammanträde.

– Nu är det en skrivelse i stället för en proposition.

Hallengren berättar att den delvis har ändrats. Men att hon inte vill gå in på detaljer innan den är beslutad på torsdag.

– Vi har försökt ta hänsyn till synpunkter, men det har inte varit lätt. Eftersom riksdagen inte är överens om vad de inte gillar i strategin.

Altinget frågade riksdagspartierna om vilka ändringar de vill se i strategin, efter att den blivit nedröstad. Både L och SD vill att läkemedelsberoende ska ingå. Tillsammans med M vill SD också att man ska göra skillnad på snus och rökning, eftersom de ger olika skadeverkningar.

{{toplink}}

Forrige artikel Överläkare om nya narkotikautredningen: ”Svårt att se vad den ska tillföra” Överläkare om nya narkotikautredningen: ”Svårt att se vad den ska tillföra” Næste artikel Friskolor ska ge plats åt ukrainska barn – ”Välkommet” Friskolor ska ge plats åt ukrainska barn – ”Välkommet”
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.