Friskolor ska ge plats åt ukrainska barn – ”Välkommet”

Regeringen inför flera nya åtgärder för mottagandet av ukrainska flyktingbarn i skolan. Bland annat ska friskolor kunna avsätta platser till nyanlända och Skolverket får i uppdrag att attrahera personal till skolorna.

Regeringen beräknar att Sverige har tagit emot 7 600 ukrainska barn. I enlighet med massflyktsdirektivet har barn i skolåldern rätt till skola, från förskola upp till gymnasieskola. 

Däremot krävs det att man är folkbokförd för att omfattas av skolplikten. Och barn som registreras enligt massflyktsdirektivet blir inte folkbokförda, något som gör det svårt att uppskatta hur många skolplatser som behövs.  

Ingen skyldighet

Till skillnad från kommunala skolor har fristående skolor ingen skyldighet att ta emot elever. Många har kötid som urval till sina platser vilket kan göra det svårt att ta emot nyanlända elever. 

Regeringen vill därför öppna för friskolorna att ta emot nyanlända genom en förordning som gör att skolorna kan avsätta ett begränsat antal platser för elever som varit bosatta i Sverige kortare än två år. 

– Regeringen förväntar sig nu att alla fristående huvudmän tar sin del av ansvaret, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) på en pressträff. 

Välkomnar beskedet

Beskedet är efterlängtat av friskolorna, menar Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

– Vi välkomnar det, vi har tagit initiativet om att återinföra förordningen, säger hon till Altinget. 

Vid årsskiftet slutade förordningen om kvot för nyanlända i fristående skolor att gälla. Förordningen efterfrågades av friskolorna 2015 och när den infördes möjliggjorde det för de fristående skolorna att ta emot en del av de nyanlända som kom till Sverige. 

– Jag hoppas att regeringen lyssnar på våra synpunkter att den ska gälla i fem år och inte ett år som de föreslog, säger Ulla Hamilton. 

Är era medlemmar redo att ta emot nyanlända elever?

– Det är ju våra medlemmar som har larmat om att det här behöver förnyas. Det finns också många som har lediga platser. 

Skolverket ska locka personal

Tidigare har Skolverket fått i uppdrag att erbjuda stöd för ett fungerande mottagande. Bland annat genom att hjälpa till med stöd i bedömningen av nyanlända elevers kunskaper. Myndigheten ska också ta fram jämförelser mellan det svenska och ukrainska utbildningssystemet.

Nu ger regeringen Skolverket ytterligare ett uppdrag – att vidta åtgärder för att attrahera personer med relevanta språkkunskaper till att arbeta i skolan. 

– Det behövs för att möta behov vi ser. I detta ingår att informera om möjligheterna att arbeta som till exempel studievägledare på modersmålet, stödpersonal och lärare i modersmål, säger skolministern på pressträffen. 

Skolverket ska dessutom stödja skolhuvudmän i att skapa kontakt med personer som är intresserade att arbeta inom det svenska skolväsendet. 

Forrige artikel Den nya ANDTS-strategin kommer på torsdag Den nya ANDTS-strategin kommer på torsdag Næste artikel Oppositionspartier välkomnar flera steg i reseavdragsreform Oppositionspartier välkomnar flera steg i reseavdragsreform
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.