Oppositionspartier välkomnar flera steg i reseavdragsreform

Samtidigt som det fortsatt finns invändningar på flera håll, ser flera partier att regeringen tagit steg i rätt riktning i lagrådsremissen. Bland annat genom att avisera att de vill utvidga budgetramarna. ”Men den formella beslutsgången är lite svår att hänga med i” säger Centerpartiets Rickard Nordin.

Det är ett inte helt vanligt förhållningssätt som S-regeringen tagit till i ambitionen att sjösätta en reform av reseavdraget. Via en tvåstegsraket, där reformen först planeras inom budgetramarna i vår, för att sedan utvidgas pengamässigt i höstbudgeten med fyra miljarder, är det tänkt att systemet som helhet ska bli mer aptitligt.

Resonemanget verkar också gå hem i delar av riksdagen. Initiativet att överge tidigare planen att göra reformen av reseavdraget budgetneutral välkomnas av flera oppositionspartier, bland andra Kristdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna.

Men formen, att övergå till en skattereduktion på först fem, och efter förstärkningen åtta kronor per mil, är inte självklar för alla parter. Sverigedemokraternas Eric Westroth är exempelvis inte övertygad ännu, även om han inte hunnit sätta ner foten kring den föreslagna förstärkningen i höst.

– Vi hade hellre sett att man skjutit till mer medel till Skatteverket för att minska fusket, samtidigt som dagens systems milersättning höjs, säger Westroth till Altinget.

Kristdemokraternas Kjell-Arne Ottosson, vars parti tidigare själva föreslagit en reform med flera inslag av den inriktning som föreslagits, har inte heller landat helt i sin hållning till regeringens lagrådsremiss.

– Det är ju flera saker som behöver göras med dagens system. Men det är inte helt lätt att klara att sy ihop något.

C-önskemål tillmötesgås

Hos Centerpartiet stack de tidigare begränsningarna av ersättning per mil, samt avståndsgränsen på 80 kilometer enkel resa i ögonen. Att regeringen nu gått partiet till mötes genom att utvidga dessa gränser och ersättningar i det efterföljande förslaget, välkomnas av partiets energi- och klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin.

– Vår huvudsakliga ingång är att de har lyssnat väldigt mycket på våra synpunkter. Inriktningen är ett klart fall framåt, säger Nordin till Altinget, samtidigt som han påpekar att partiet har svårt att ställa sig bakom helheten då den formella processen fortsatt anses oklar. 

– Det är lite svårt att se hur de ska få igenom allt formellt. Tas det i budgetprocessen i vår, eller höst, är det samtidigt något som då kräver en större förhandling, säger Rickard Nordin.

Sedan tidigare har Moderaterna avvisat reformen av flera anledningar. Vänsterpartiets Jens Holm ser däremot att förslaget är ”relativt bra”, och samma tongångar återfinns fortsatt hos Miljöpartiet, som var med och förhandlade fram förslaget.

L: Begränsar kompetensförsörjningen

Det tidigare januarisamarbetspartiet Liberalerna är dock mer avvisande till det som presenterats. Landsbygdspolitiska talespersonen Jakob Olofsgård ser framför allt ett problem som reformen inte ger ett svar på.

– Om man ser till en helhet så är det sämre för långpendlare som färdas med bil.

Invändningen baseras framför allt på att långpendlande höginkomsttagare förlorar ekonomiskt i den nya modellen relativt läget idag. Med tanke på att samtidigt elbilsflottan byggs ut, faller också delar av miljöargumentet, fortsätter Olofsgård. Detta gör att regionutvidgningsambitionen väger tyngre, särskilt som flera småkommuner anses ha svårt att locka högutbildad personal.

– Bilen blir inte ”ond” på samma sätt som den varit innan i debatten.  

Regeringen borde därför ha sett till att ha ett svar på ”Hur ska vi göra för att inte den gruppen ska missas?”, fortsätter Olofsgård. Samtidigt är partiet också kritisk till dagens system, bland annat på grund av det utpekade skattefusket. I valet av "två onda ting" är dagens system dock ändå att föredra just nu, menar Olofsgård.

– Vi har svårt att se att det här förslaget skulle kunna utvecklas i den riktning som vi vill ha.

Beslutskedja: Ett förändrat reseavdragssystem

14/12
2017
21/12
2017
21/12
2017
4/6
2019
26/6
2019
1/7
2019
1/11
2019
6/11
2019
15/9
2020
26/8
2021
21/9
2021
22/10
2021
25/10
2021
20/1
2022
21/1
2022
16/3
2022
17/3
2022
24/3
2022
19/4
2022
5/5
2022
2/6
2022
9/6
2022
27/10
2022

Forrige artikel Friskolor ska ge plats åt ukrainska barn – ”Välkommet” Friskolor ska ge plats åt ukrainska barn – ”Välkommet” Næste artikel Överblick: Sverige skickar mer vapen till Ukraina och gd anlitade bekant utan att annonsera Överblick: Sverige skickar mer vapen till Ukraina och gd anlitade bekant utan att annonsera
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.