Överblick: Sverige skickar mer vapen till Ukraina och gd anlitade bekant utan att annonsera

Statskontorets gd rekryterade tidigare kollega utan att annonsera ut tjänst. Sverige skickar mer vapen och utrustning till Ukraina. Karensavdraget ska ses över. Tre toppmöten om sanktioner i dag. Förtroendet ökar ytterligare för statsministern.

Sverige kommer att skicka ytterligare 5 000 pansarskott och minröjningsutrustning till Ukraina. Riksdagens finansutskott behandlade det nya militära stödpaketet redan under eftermiddagen igår, skriver TT.

Rekryterade tidigare kollega

Statskontoret är den myndighet som ska motverka korruption inom staten. Men nu avslöjar DN att Statskontorets generaldirektör Annelie Roswall Ljunggren och en personalspecialist har rekryterat en tidigare kollega till en chefstjänst.

Tjänsten annonserades inte ut på vare sig Arbetsförmedlingen eller det egna intranätet, vilket brukar vara praxis. Gd:n försvarar rekryteringen med att hon försökte lösa situationen snabbt när en den förra chefen sade upp sig.

– Vi hade ingen djup diskussion om det egentligen. Jag bad liksom bara dem som jobbar med det att de skulle göra det snabbt och enkelt, säger hon till DN.

Rekordnivåer

Förtroendet för statsminister Magdalena Andersson ökar och närmar sig rekordnivåer. Från februari har förtroendet bland väljarna ökat med sex procentenheter. För partiledarna Nyamko Sabuni (L), Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) har förtroendet ökat med ett fåtal procentenheter.

Det är bara V:s Nooshi Dadgostar som tappar förtroende hos väljarna, övriga går varken upp eller ner.

– Nooshi Dadgostar har haft en period av högt förtroende sedan regeringskrisen förra sommaren, men tappet nu är en varningsklocka för V, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.

Tre toppmöten på samma dag

Under dagen kommer det i Bryssel hållas tre toppmöten. Det är både Nato, G7 och EU som möts, rapporterar SR. I fokus står Rysslands invasion av Ukraina och USA:s president Joe Biden är inbjuden som särskild gäst på EU-toppmötet. Något som är historiskt.

Men besked om nya sanktioner mot Ryssland dröjer, eftersom det inte råder full enighet.

Karensavdraget ses över

Regeringen tillsätter en utredning om karensavdraget, eftersom dagens regelverk är ”orättvist och påverkar olika beroende på ställning i samhället gällande klass, ålder eller kön”, enligt ansvarig minister Ardala Shekarabi.

Utredningen ska se över hela systemet med avdrag och sjuklön. Dessutom ska den analysera konsekvenserna av de tillfälliga regler som gällt under pandemin, skriver TT/Expressen.

Forrige artikel Oppositionspartier välkomnar flera steg i reseavdragsreform Oppositionspartier välkomnar flera steg i reseavdragsreform Næste artikel Adaktusson lämnar som talesperson – saknar förtroende Adaktusson lämnar som talesperson – saknar förtroende
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.