Regeringen vill se egen lag för friskolor

Regeringen vill inte att offentlighetsprincipen ska gälla friskolor. I stället vill man införa en ny lag som ska reglera vilka handlingar som skolorna ska lämna ut, men också vilka uppgifter som ska skyddas från insyn.

För några veckor sedan kunde Altinget avslöja att regeringen inte vill att offentlighetsprincipen införs i friskolor. I stället ska en så kallad insynsprincip utredas.

– Offentlighetsprincipen lämpar sig dåligt för till exempel mindre fristående skolor som ofta saknar juridiska och administrativa stödresurser. Det är viktigt att kraven på insyn tar hänsyn till den verklighet som många skolor lever i och inte blir orimligt betungande, sade Lotta Edholm (L) då.

Nu har regeringen lämnat nya direktiv till Skolinformationsutredningen, som tittar på långsiktig informationsförsörjning på skolområdet.

Utredaren ska ”beakta vad som framkommit i utredningens analys av för- och nackdelar med att införa en offentlighetsprincip i fristående skolor”, men regeringen pekar i direktiven på att i offentligt bedrivna verksamheter, exempelvis kommuner, har mindre enheter ofta tillgång till kommungemensamma resurser när handlingar begärs utlämnade, medan många privata aktörer saknar sådana stödresurser.

”Det framstår därför som en rimlig intresseavvägning att det införs en särskild lag där det på ett lättillgängligt sätt anges vilka typer av handlingar som ska lämnas ut”, skriver man.

{{toplink}}

Hur ska lagen se ut?

De handlingar som ska lämnas ut ska enligt regeringen vara de som ”fyller syftet att ge större juridisk, ekonomisk och pedagogisk insyn än i dag”.

Samtidigt vill man att utredaren ska titta på utformningen av ett skydd för känsliga uppgifter motsvarande det i offentlighetsprincipen, men betonar att sådana skyddsbestämmelser inte får utformas så att de omfattar uppgifter om elevernas betyg, lärartäthet, andel lärare med behörighetsgivande legitimation eller annan information som behövs inom ramen för skolinformationssystemet.

Den nya lagen om insyn ska även reglera hur länge de olika typer av handlingar som lagen omfattar ska bevaras. 

Altingets gratis nyhetsbrev

Det ska utredaren titta på

Utredaren ska enligt det nya direktivet:  

  • utreda och föreslå en särskild lag som ger allmänheten en rätt till insyn i verksamheten hos fristående förskolor, skolor och fritidshem,  
  • analysera och föreslå vilka typer av handlingar en sådan rätt ska omfatta och vilka skyddsbestämmelser som ska gälla med hänsyn till enskildas ekonomiska intressen och enskildas integritet, som motsvarar sekretessbestämmelser som gäller till skydd för det allmännas ekonomiska intresse och enskildas integritet hos myndigheter,  
  • analysera och föreslå hur länge handlingar ska bevaras hos de enskilda aktörer som omfattas av den nya lagen,
  • föreslå principer för hur snabbt utlämnandet ska ske och för vilka avgifter som får tas ut vid utlämnande,
  • analysera för- och nackdelar med olika alternativ för att kontrollera att det nya regelverket följs, såsom överklagande eller tillsyn, samt lämna alternativa förslag till kontroll, 
  • utreda och föreslå hur allmänheten kan ges en rätt till insyn i sådan verksamhet hos enskilda utbildningsanordnare som avser kommunal vuxenutbildning på entreprenad enligt 23 kap. skollagen,
  • utreda och föreslå hur en reglerad rätt till insyn i ovan nämnda verksamheter kan samordnas med det förslag till nödvändiga författningsändringar som utredningen enligt gällande direktiv ska lämna med anledning av uppdraget att utreda en ny insamling av uppgifter för skolinformation hos Skolverket, utanför den särskilda verksamheten för att framställa statistik som avses i 24 kap. 8 § offentlighets- och sekretesslagen, och 
  • lämna nödvändiga författningsförslag.

Uppdraget ska redovisas senast den 29 mars 2024.

{{toplink}}

Beslutskedja: En långsiktig lösning för informationsförsörjningen på skolområdet

21/10
2021
11/1
2022
17/3
2022
25/3
2022
14/2
2023
6/3
2023
6/3
2023
16/3
2023
31/3
2023
5/5
2023
30/5
2023
30/5
2023
31/5
2023
27/10
2023
29/3
2024
18/4
2024
18/4
2024
19/4
2024
31/5
2024
22/8
2024
20/11
2024

Forrige artikel Hit flyttar den nya myndigheten Hit flyttar den nya myndigheten Næste artikel Efter Altingets avslöjande: Regeringen ändrar sig Efter Altingets avslöjande: Regeringen ändrar sig
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.