Efter läkaruppropet: ”Sommaren värre än någonsin” – ny regiondirektör ger hopp

Kritik från över 170 läkare fick Region Norrbottens regiondirektör att lämna. Nu tar Ulf Bergman över. Beskedet välkomnas av den regionala läkarföreningen som samtidigt pekar på att mycket återstår att göra: ”Förtroendet är kört i botten”.

– Det här är den mest utmanande sommaren som jag har varit med om, säger Ulf Bergman om den bemanningskris som är påtaglig i Region Norrbotten.

Han har arbetat i regionen sedan 1978 och är sjuksköterska i grunden. Det senaste året har han arbetat som divisionschef med ansvar för primärvård men i juli tillträdde han som tillförordnad regiondirektör, mitt i vad han kallar ”en besvärlig vårdplatssituation”.

Avgick efter läkarkritiken

Anna-Stina Nordmark Nilsson, tidigare regiondirektör, avgick efter krav från över 170 läkare på Sunderby sjukhus. I ett öppet brev beskrev läkarna situationen på sjukhuset som katastrofal och önskade ett ”radikalt förändrat ledarskap”.

Ulf Bergman trivs visserligen i regionen, men det var inte helt självklart att han skulle tacka ja när frågan kom.

– Jag funderade ett tag och vägde in den arbetsinsats det skulle kräva. Det är ett intressant arbete och känns utmanande, men sen är vissa utgångsvärden inte de bästa, säger han till Altinget.

Förstår du den kritik som riktades mot det tidigare ledarskapet? 

– Den samlade problembilden i en region är naturligtvis inte avhängig en enda person. Men jag förstår helt klart att de som skrev under också var i en väldigt ansträngd situation.

”Värre än någonsin”

Under sommaren höjde regionen beredskapsläget och gick upp i stabsläge. I Region Norrbotten är sjuksköterskebristen ett stort problem som har en direkt inverkan på antalet vårdplatser.

– Sommaren har varit värre än någonsin, säger Gunilla Engström, ordförande för Norrbottens läkarförening, i en kommentar till Altinget.

Föreningen har sagt upp sitt samverkansavtal med regionen då dialogen ansågs så gott som obefintlig och föreningen saknade förtroende för Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Ulf Bergmans erfarenhet i regionen är positiv anser läkarföreningen, och Gunilla Engström beskriver hur bemötandet från den nya regiondirektören alltid varit bra. Samtidigt ser föreningen att det nu krävs tydlighet och god vilja från ledningen.

– Förtroendet är verkligen kört i botten, säger Gunilla Engström.

Inga samtal har ännu inletts om ett nytt samverkansavtal.

– Vi ska inte börja med ett avtal, utan med en bra samverkan. I första hand måste vi visa att vi är beredda att samverka på ett bra sätt, och det måste vi visa genom handling, säger Ulf Bergman.

Åtgärder för en bättre sommar

I förra veckan kom rapporter om långa väntetider på akuten. Att vården trots läget ändå har upprätthållits under sommaren menar Gunilla Engström vid Norrbottens läkarförening endast är tack vare goda och lojala medarbetare. 

Ulf Bergman är ”utomordentligt nöjd” med medarbetarnas prestationer, säger han till Altinget.

– Man har ställt upp för varandra i sommar, för verksamheten och för sina patienter. Men jag inser också att det varit en väldigt ansträngande situation.

Hur kan ni undvika att det inte upprepas nästa sommar?

– Det är ingen raketforskning. Vi behöver arbeta med kompetensförsörjningen, och titta på löneförmåner, frågan om arbetstidsmodeller och arbetsmiljön. Sen är min uppfattning att vissa åtgärder behöver vidtas vad gäller strukturen på slutenvården. Kopplar vi ihop det med en mer långsiktig satsning på primärvården så tror jag att vi har en bättre sommar framöver.

– Sen är det beslut som ska fattas på en politisk nivå, men vi ska utvärdera den här sommaren och se vad vi har gjort rätt, och vad som hade kunnat göras annorlunda, säger Ulf Bergman.

Fria tyglar

En förutsättning för att den nya regiondirektören ska kunna åstadkomma något menar Gunilla Engström är att han får fria tyglar från politiken.

– Politikens punktinsatser hittills har inte fallit väl ut. De har haft svårt att hålla sig till sin roll – strategi och visioner – och att ge förutsättningar för att förbättringar ska gå att genomföra.

Ulf Bergman har haft ledande befattningar inom regionen i över trettio år.

– Jag är van att arbeta i en politiskt styrd organisation och är helt övertygad om att tjänstemannanivån och politiken har en samsyn i de här frågorna om hur vi ska gå vidare.

Den nya regiondirektören tycker framför allt att det är viktigt med omställningen till god och nära vård.

– Jag tror mycket på den inriktningen. Primärvården ska ges förutsättningar att bli kontinuitetsbärare. På det sättet så gynnar vi hela hälso- och sjukvårdssystemet, och framför allt patienterna.

Nytt uppdrag för kritiserad regiondirektör

Sommaren börjar sakteligen gå mot sitt slut. Region Norrbotten väntas gå ner i normalt beredskapsläge under veckan.

Norrbottens läkarförening tycks hoppfull inför det nya ledarskapet. Trots en tuff sommar ser föreningen redan en förändring. 

– Den stora skillnaden har varit att divisionscheferna och nuvarande regiondirektören bejakar det här [vårdsituationen]. Det kan betraktas som en god början men det måste också finnas en mer långsiktig plan så att det inte återupprepas, säger Gunilla Engström.

Ulf Bergmans förordnande som tillförordnad regiondirektör i Region Norrbotten sträcker sig till 31 mars nästa år.

Tidigare regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson är i dag ansvarig för regionens förhandlingar med LKAB och förberedelserna för bygget av Kirunas nya sjukhus.

{{toplink}}

Forrige artikel Överblick: Lågkonjunktur nästa år och Bolund oroad över bensinprissänkningar Överblick: Lågkonjunktur nästa år och Bolund oroad över bensinprissänkningar Næste artikel Daniel Riazat (V): ”Det behövs en seriös utredning av aktiebolagen” Daniel Riazat (V): ”Det behövs en seriös utredning av aktiebolagen”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.