Daniel Riazat (V): ”Det behövs en seriös utredning av aktiebolagen”

Om Vänsterpartiet får bestämma ska skolpengen avskaffas, försäljning av skolfastigheter stoppas och vinstförbud beslutas 2024. Altinget har intervjuat partiets utbildningspolitiska talesperson Daniel Riazat om skolfrågorna de går till val på.  

Vänsterpartiet driver flera skolfrågor i valrörelsen. Bland annat vill partiet ta bort kösystemet, få till en striktare tillståndsbedömning för att starta skola och att beslut om vinstförbud tas 2024. 

– Nu har vi från Vänsterpartiet konkretiserat en del av de förslag som vi har drivit ett tag och vi har även lagt till förslag på listan, säger utbildningspolitiska talespersonen Daniel Riazat till Altinget och fortsätter: 

– Det handlar om att få bort aktiebolagen och då säger vi inte bara att vi ska få bort aktiebolagen, utan vi lägger fram en plan för hur det ska gå till. Det behövs en seriös utredning av aktiebolagen. 

Stopplag redan till hösten 

Ett av partiets nya förslag som presenterades under årets Almedalsvecka handlar om att införa en stopplag för utförsäljning av kommunala skolfastigheter.

– Det är ett förslag vi har lagt för att vi ser att man nu börjar gå över från att äga skolorna till att nu också vilja ta över alla fastigheter.  

– Vi har många före detta politiker som äger dessa fastighetsbolag och som nu köper upp fastigheter i kommun efter kommun. Av borgerliga politiker oftast som sitter i majoritet. Sen får kommunen hyra in sig till samma byggnader, ofta till ett högre pris. 

Daniel Riazat bedömer att förslaget ska gå att genomföra redan under 2022.

– Här kan vi i Sverige sätta stopp nu. Det är också för ekonomins bästa. Det är ekonomiskt ohållbart att sälja ut det offentliga för att senare hyra in sig hos det privata.

– Det här är ett krav som vi ställer nu som vi går till val på. Vänsterpartiet lovar inte allt, men vi håller saker vi lovar. I det här fallet är det att vi kommer driva de här frågorna hela vägen.

”Hamnat i skymundan”

En annan fråga Vänsterpartiet går till val på och har drivit sedan tidigare är att införa offentlighetsprincipen för alla skolor.  

– Det är en fråga som har hamnat lite i skymundan på senare tid. Vi är de enda som sagt att vi verkligen vill se offentlighetsprincipen och det var vi som la förslaget i riksdagen senast också.

Avskaffa skolpengen

Partiet vill också avskaffa skolpengen och införa ett nytt resursfördelningssystem med ett större nationellt ansvarstagande för att öka likvärdigheten och skapa en sammanhållen och jämlik skola. 

– Modellen där en viss summa pengar följer med varje elev skapar incitament för stora klasser. Kostnaderna för att bedriva undervis­ning är i stort sett desamma oavsett klassens storlek, vilket leder till att stora klasser går med överskott och mindre klasser med underskott.

– Vill man vara säker på att ett parti kommer driva de här frågorna efter att valet är slut då är det bara en röst på Vänsterpartiet som kommer förändra det, säger Daniel Riazat.

Forrige artikel Landsbygdsministern sätter extra lås på jägarnas pengar Landsbygdsministern sätter extra lås på jägarnas pengar Næste artikel Miljömålsberedningens ordförande: ”Det kommer inte bli jättelätt” Miljömålsberedningens ordförande: ”Det kommer inte bli jättelätt”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.