Landsbygdsministern sätter extra lås på jägarnas pengar

Jägarnas oro för att pengar från Viltvårdsfonden ska hamna i händerna på jaktkritiker har än så länge varit obefogad. Men landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) är lyhörd och regeringen gör en ändring i reglerna för att minimera risken att pengarna hamnar i fel händer.

Den nya förordningen om bidrag från Viltvårdsfonden har hunnit användas vid de två senaste årens ansökningsomgångar. Vare sig i år eller förra året fick någon av de mer eller mindre jaktkritiska organisationerna sina ansökningar beviljade. Men regeringen har nu ändå gjort ett tillägg i förordningen, detta för att dämpa jägarnas oro för att pengarna ska gå till organisationer med jaktfientlig agenda. 

– Bidragen som Naturvårdsverket beslutat om har gått till rätt ändamål, och har inte fördelats på något felaktigt sätt. Men vi har noterat den oro som finns bland jägare och i de jaktliga organisationerna, och med det här tillägget blir det tydligare hur medlen ur fonden kan och ska fördelas, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) till tidningen Svensk Jakt.

När Altinget frågar varför förordningen ändras, trots att inga medel har gått till organisationer som är jaktmotståndare, svarar landsbygdsministern via sin pressekreterare: ”Vi gör ändringen för att förtydliga, viktigt att minimera eventuella missförstånd i framtiden."

Förändringen som görs är mycket liten, i själva verket är det endast ett ord som tillfogas nuvarande förordning, enligt Svensk Jakt. I dag kan medel ut Viltvårdsfonden ges till organisationer som ”främjar viltvården”. I framtiden kan bidrag ges till de organisationer som främjar ”jakt och annan viltvård”.

Jägarna finansierar fonden

Viltvårdsfonden finansieras av jägarnas jaktkort, det vill säga den statliga viltvårdsavgift som den som jagar måste betala in varje år. Avgiften för jaktkortet kostar är för närvarande 400 kronor per år.

Bland de mer jaktkritiska organisationer som ansökte om medel åren 2021 och 2022 – men inte fick sina ansökningar beviljade – finns Jaktkritikerna och Svenska Rovdjursföreningen. I 2021 års rapport om fonden till regeringen skriver Naturvårdsverket att fyra av ansökningarna har fått avslag: ”eftersom organisationens verksamhet inte bedömts syfta till att främja viltvården eller andra liknande ändamål som är förenliga med jaktlagen.”

Forrige artikel Överblick: Lågkonjunktur nästa år och Bolund oroad över bensinprissänkningar Överblick: Lågkonjunktur nästa år och Bolund oroad över bensinprissänkningar Næste artikel Daniel Riazat (V): ”Det behövs en seriös utredning av aktiebolagen” Daniel Riazat (V): ”Det behövs en seriös utredning av aktiebolagen”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.