Efter Lex Lilla hjärtat – ny utredning tillsätts

Regeringen tillsätter en ny utredning för att skapa bättre förutsättningar för familjehemsplacerade barn. Beskedet kommer efter att ett kritiserat ”Lex Lilla hjärtat” föll i riksdagen.

Lilla hjärtat – den treåriga flickan som tragiskt avled efter att hon återvänt till sina föräldrar – väckte stor uppmärksamhet förra året. Även i riksdagen blev det debatt om hur processerna ser ut när ett familjehemsplacerat barn ska flytta tillbaka till sina biologiska föräldrar.

Socialdepartementet skickade ut utredningen Lex Lilla hjärtat på remiss. Bland annat föreslogs drogtestning på föräldrar innan barnet får flytta hem igen.

Flera instanser skeptiska

Men Lex Lilla hjärtat fick kritik, något som Altinget tidigare har rapporterat om. Socialstyrelsen var tveksamma eftersom ett enskilt drogtest kan ge en ”falsk trygghet”. Flera andra instanser höll med om att drogtestning även skulle ske efter att barnet flyttat hem, för att säkerställa att barnet får den trygghet det behöver.

Inte heller Socialutskottet var nöjda med utredningen. Flera av partierna menade att förslagen inte var ”tillräckliga för att ge placerade barn erforderligt stöd och den trygghet som är förenlig med principen om barnets bästa”. Socialutskottet tillsatte sedan en egen utredning, som Altinget också skrivit om tidigare.

Ny utredning tillsätts

Regeringens nya utredning – som ska se över vårdnadsöverflyttning, adoption och umgänge – ligger nu på utredaren Sofia Jungstedts bord.

I stället för att se över de socialrättsliga aspekterna ska särskild utredare Sofia Jungstedt se över det rent juridiska.

Det regeringen vill ska utredas är om reglerna om vårdnadsöverflyttning för familjehemsplacerade barns trygghet bör ändras, om själva prövningen av frågan kan förbättras och om reglerna för adoption bör ändras.

Dessutom ska särskild utredare Sofia Jungstedt kolla närmare på vilka ändringar som behövs för att stärka skyddet för barn mot föräldrar som har utövat våld.

Svår balansgång

Svårigheten blir att både uppnå stabilitet och trygghet för barnet, samtidigt som man tillgodoser barnens rätt till att träffa sina föräldrar. I Sverige lever mer än 200 000 barn i hem där det förekommer olika typer av våld och andra övergrepp, antingen mot barnet eller mot en förälder.

Uppdraget ska redovisas senast den 20 december 2022.

Beslutskedja: Vikten av trygghet och kontinuitet för barn i utsatta situationer – en översyn av reglerna i föräldrabalken

16/9
2021
22/9
2021
20/12
2022
22/2
2023
30/8
2024
18/9
2024

Forrige artikel Ilska när scouterna stöter på patrull – och andra reaktioner på budgeten Ilska när scouterna stöter på patrull – och andra reaktioner på budgeten Næste artikel Överblick: Damberg tar fram ny politik och fler svenskar evakueras Överblick: Damberg tar fram ny politik och fler svenskar evakueras
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.