Överblick: Damberg tar fram ny politik och fler svenskar evakueras

Socialdemokraterna lanserar ny politik mot gängkriminaliteten. Nytt beslut i dag om covid-19-lagen. Fler svenskar ska evakueras från Afghanistan. Kina stoppar investeringar.

Sverige kommer att försöka få ut fler människor ur Afghanistan i slutet av denna vecka. De med svenskt medborgarskap och personer med uppehållstillstånd i Sverige kommer att prioriteras först. Utrikesdepartementet (UD) planerar för att evakuera via andra länder och genom kontakt med flygbolag.

– Qatar Airways gör vissa flygningar mellan Kabul och Doha, och där håller vi på med en process. Det krävs nämligen att vår utrikesminister ska kommunicera med deras utrikesminister. Jag tror att förhoppningsvis några första resenärer kan åka i slutet av den här veckan, säger Cecilia Julin, konsulär chef på UD, till SR.

S vill se hårdare tag

Nu går Socialdemokraterna fram med ny politik som ska stoppa gängkriminaliteten. Två av förslagen är att det ska bli lättare att vräka kriminella från hyresrätter samt att kunna LVU-placera ungdomar under en betydligt längre tid. Det ska även tas upp på partiets kongress i höst.

– Det fanns en ängslighet tidigare att beskriva en del problem, man ville inte ses som rasistisk och så vidare, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till Aftonbladet.

Fler kongressbeslut

Samtidigt presenterar nu finansminister Magdalena Andersson (S) andra förslag som partikongressen ska ta ställning till. Partistyrelsen vill skärpa kraven för arbetskraftsinvandring genom att införa en prövning om det faktiskt behövs ett behov av att ta in arbetskraft från andra länder. Partistyrelsen vill även införa ett nytt mål om att heltid ska vara norm på arbetsmarknaden, rapporterar Svd.

Lag om restriktioner

I dag kommer covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen debatteras i riksdagen. I eftermiddag kommer riksdagen också besluta om den ska förlängas till sista januari 2022. Troligen kommer riksdagen rösta ja. Men flera partier är kritiska till att lagen förlängs med så lång tid, och regeringen uppmanas att redan i november återkomma med besked om lagen behövs ända fram till januari.

Kolkraft

Inför FN:s generalförsamling meddelade Kinas president Xi Jinping att landet kommer att sluta investera i kolkraftverk utomlands, skriver DN. I många år har kinesiska staten varit världens största investerare i kolkraft. I stället vill nu Kina stötta utvecklingsländer med att utveckla kolsnål energi.

Forrige artikel Efter Lex Lilla hjärtat – ny utredning tillsätts Efter Lex Lilla hjärtat – ny utredning tillsätts Næste artikel Integration i fokus för Liberalernas nya talesperson Integration i fokus för Liberalernas nya talesperson
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.