Integration i fokus för Liberalernas nya talesperson

Stora förändringar står för dörren på Sveriges arbetsmarknad. Reformeringen av Arbetsförmedlingen, ökat antal långtidsarbetslösa och pandemiåterhämtning ställer höga krav på politisk handlingskraft. Altinget har pratat med Roger Haddad, Liberalernas nya arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Efter en stor ommöblering i Liberalernas riksdagsgrupp blir Roger Haddad den tredje arbetsmarknadspolitiska talesperson som Liberalerna haft under en kort tid. Varför det blivit så kan han själv inte svara på.

– Det får du fråga partiledaren om, säger Haddad.

Integration är hjärtefrågan 

Däremot vet han precis vad han vill lägga krut på i opposition och hur hans eget fokus skiljer sig från företrädarnas.

– Tidigare talespersoner har fokuserat på insatser som a-kassan och LAS. Själv är jag kanske lite särskilt intresserad av integration och brinner för frågan om hur vi kan få in utrikesfödda kvinnor på arbetsmarknaden.

Haddads intresse och starka åsikter kring integration och jämställdhet blev tydligt inte minst efter klandebaclet, då Märta Stenevi (MP) sa sig tillhöra en ”matriarkal klan” i en debatt vid riksdagens öppnade. Haddad var inte sen med att replikera och kallade Stenevis uttalande för ”ett slag i ansiktet på alla som arbetar med jämställdhet”. Haddads replik har fått över 34 tusen visningar på Twitter.

Ris och ros till regeringen

Haddad menar att det är något för tidigt att gå in för hårt med kritik mot regeringens arbetsmarknadspolitik, däribland de förändringarna i arbetsrätten som är på tapeten. Tvärt om finns det mycket som är bra i de förslag som lagts fram hittills, menar han.

– Jag är övertygad om att språket är nyckeln till att få ut nyanlända på arbetsmarknaden. Därför är jag mycket glad för de insatser som är på gång, till exempel reformeringen av Arbetsförmedlingen. Än så länge är vi överens om mycket även om vi ju såklart inte tycker samma om skatten.

Hur länge samförståndet håller i sig får höstens riksdagsförhandlingar utvisa.

– Vi har ju bara tagit del av en skrivelse än så länge, lägger Haddad till.

Något som däremot väckt kritik inom partiet är införandet av ytterligare karensdagar och olika extratjänster.

– Det är dyra och ineffektiva åtgärder. Det som oroar mig är graden av kvalité och uppföljning i de här olika tjänsterna. Det spelar ingen roll om regeringen kallar det lots, stöd eller matchningstjänster. Människor fastnar i långtidsarbetslöshet ändå.

 

Kredd till kommunerna

Punkten om att bejaka samverkan i regeringens nya uppdrag om kompetensförsörjning och livslångt lärande, tas emot väl av Liberalerna.

– Det öppnar för lokala anpassningar vilket ger möjligheter. Kanske kan detta också skapa lite ordning i ansvarsfrågan.

Haddad välkomnar de förslag som trycker på ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, SFI-utbildning och socialtjänst.

– Jag vill rikta särskilt beröm till de kommuner som varit duktiga och byggt upp egna arbetsmarknadsenheter och jobbar aktivt med samverkan mellan de olika instanserna. Den stora frågan är hur vi skapar ett system där folk faktiskt kommer i jobb. Hur kan vi få människor att ta makten över sitt eget liv?

Forrige artikel Överblick: Damberg tar fram ny politik och fler svenskar evakueras Överblick: Damberg tar fram ny politik och fler svenskar evakueras Næste artikel Minoriteter ryter ifrån – förkastar Moderaternas förslag Minoriteter ryter ifrån – förkastar Moderaternas förslag
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.