Minoriteter ryter ifrån – förkastar Moderaternas förslag

Moderaterna föreslår i en ny rapport att Utbildningsradion (UR) avvecklas. Men om förslaget realiseras skulle det få ”ödesdigra konsekvenser” för de svenska minoritetsspråken, menar Eva Kvist, ordförande för Svenska tornedalingars riksförbund – Tornionlaaksolaiset. 

Det är i rapporten ”En mediepolitik för mångfald” som Moderaterna lägger fram förslaget.

Partiet skriver att man ”har svårt att se att det finns övertygande principiella skäl” att UR:s uppdrag förutsätter ett särskilt bolag separerat från Sveriges radio (SR) och SVT. Därför föreslår partiet att UR avvecklas och att uppdraget överförs till SR och SVT. 

”Måste bottna i okunskap”

Representanter för nationella minoriteter och minoritetsspråk reagerar nu kraftigt mot Moderaternas förslag och ryter ifrån i en skriftlig kommentar där man förkastar förslaget. 

– Det förvånar mig att man ens lägger fram ett sådant förslag som skulle få ödesdigra konsekvenser för minoritetsspråken. Det här måste ju bottna i någon form av okunskap, säger Eva Kvist, ordförande för Svenska tornedalingars riksförbund – Tornionlaaksolaiset, till Altinget. 

En stor problematik för de nationella minoritetsspråken i Sverige är bristen på läromedel. Där spelar Utbildningsradion en viktig roll, menar Eva Kvist. 

– Lärare i språken får ofta skapa sitt eget material. Det som i dag finns att tillgå är ett litet utbud och det är där Utbildningsradions gör skillnad, säger hon.

Folkbildande i tre meningar

Eva Kvist pekar på att UR används av enskilda föräldrar för att själva lära sig tillsammans med sina barn, det används av lärare och av forskare. Det gäller inte bara för minoritetsspråken utan också för funktionshinder och teckenspråk.

– Det fina med UR är att det är lättillgängligt och att det täcker in kulturen, historian och språket. De är folkbildande i de tre meningarna, säger hon. 

Vilka faror menar ni att det finns med att överföra uppdraget till SVT och SR? 

– På SVT skulle materialet drunkna i det stora och dessutom försvinner det efter ett par månader. Medan UR fungerar som ett arkiv för lärare, forskare, för vem som helst som är intresserad, att söka i.

– Om man avskaffar UR släcker man lampan för en av få möjligheter som finns i dag att ta till sig kunskaper om minoriteter. Man tar ett steg tillbaka i värnandet av nationella minoriteter.

Forrige artikel Integration i fokus för Liberalernas nya talesperson Integration i fokus för Liberalernas nya talesperson Næste artikel Hallengren: ”Civilsamhällets arbete med psykisk ohälsa ska inte dirigeras av staten” Hallengren: ”Civilsamhällets arbete med psykisk ohälsa ska inte dirigeras av staten”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.