Efter livlig debatt – Danmark inför hyrestak

Danska Folketinget har röstat ja till ett tillfälligt hyrestak på hyresrätter. Men förslaget har fått skarp kritik för att bryta mot den danska grundlagen och att hämma investeringsviljan på marknaden. 

En het bostadsdebatt har blossat upp i Danmark i spåren av höjd inflation, ökande priser och stigande räntekostnader.

På ena sidan av debatten står den danska socialdemokratiska regeringen som vill införa ett tillfälligt tak för hyreshöjningar på fyra procent per år de kommande två åren som ett sätt att stötta hyresgästerna genom kostnadskrisen. 

Äganderätten

På andra sidan står de konservativa som menar att förslaget strider mot grundlagen då det utmanar fastighetsägarnas äganderätt och deras möjligheter att ta höjd för sina ökade kostnader.  

De konservativa, och vissa juridikexperter, menar att förslaget bryter mot §73 i den danska grundlagen som reglerar den privata äganderätten. 

– Det är väldigt, väldigt allvarligt. Jag förstår helt enkelt inte att ansvarig minister inte på förhand har försäkrat sig om att det lagförslag vi ska rösta om i dag med säkerhet inte är ett brott mot brott mot expropriationen, säger oppositionspolitikern Mona Juul, Konservativa Folkpartiet, i samband med debatten i danska Folketinget då förslaget röstades igenom, rapporterar danska Altinget

Fråga om ersättning

Danska bostadsministern Christian Rabjerg Madsen (S) tillbakavisar kritiken och menar att det inte är en fråga om ett grundlagsbrott. 

– Det är en fråga om ersättning och det följer av grundlagen att det finns en möjlighet att betala ersättning i så fall, säger han. 

Från höger hörs också en oror för att hyrestaket ska hämma investeringsviljan på bostadsmarknaden. Även det tillbakavisas från den danska bostadsministern. 

– Det underliggande värdet, bostaden, påverkas inte nämnvärt eftersom det är ett tillfälligt tak. Vi har en sund marknad i Danmark och en betydande investeringsnivå, så jag ser inga bekymmer i det avseendet, säger Christian Rabjerg Madsen (S). 

3,5 miljarder

Förslaget omfattar omkring 160 000 hyresrätter och det kan komma att innebära en dyr nota för den danska staten då ersättningen till fastighetsägare som inte får ta ut höjda hyran skulle kunna hamna på omkring 3,5 miljarder danska kronor. 

Förslaget fick majoritet i det danska Folketinget i förra veckan till följd av en överenskommelse mellan den danska regeringen, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten och De Radikale och gäller från den 30 september. 

Senast den 4 oktober väntas nytt val utlysas i Danmark. Det återstår att se vad som sker med hyrestaket vid ett eventuellt regeringsskifte. 

Forrige artikel Kristersson ska återrapportera till talmannen på onsdag Kristersson ska återrapportera till talmannen på onsdag Næste artikel Friskolorna om glädjebetyg: Behövs en ordentlig genomgång av betygssystemet Friskolorna om glädjebetyg: Behövs en ordentlig genomgång av betygssystemet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.