Efter Östgötagurkan – nu EU-skyddas mer svensk mat

Det senaste året har listan över svenska livsmedel vuxit från 13 till 22. Det senaste tillskottet är en baljväxt med en gräsig ton och ett krämigt inkråm.

Det senaste svenska livsmedlet att EU-skyddas är gotlanslinser. Linsen har fått märkningen Skyddad ursprungsbeteckning, vilket innebär att produkten måste komma från en ort eller ett visst område och att alla led i produktionen måste ske där. Missbruk eller anspelningar till en skyddad produkt är straffbart.

Gotlandslinser måste odlas på Gotland, Fårö eller intilliggande småöar, dock inte Stora och Lilla Karlsö. Linsen består av de torkade fröna från den åkerlins som traditionellt har odlats på Gotland. I sin ansökan beskriver Föreningen Gotlandslinsen att gotlandslindens har en ”mild och tydlig smak av baljväxt med toner av smör, rostade solrosfrön och hasselnötter” och att eftersmaken präglas av en ”lätt gräsig ton som avslutas med en aromatisk rund kryddighet av varma kryddor som nejlika, kryddpeppar och gurkmeja samt tydliga mineraltoner”. Munkänslan beskrivs som ”ett tydligt bett” med ”ett inkråm med en angenäm krämighet”.

– Att Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad ursprungsbeteckning bidrar till att lyfta svenskt ursprung och kvalitet och därmed stärka svensk livsmedelsproduktion, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande.

Just nu finns det flera ansökningar om ursprungsskydd som ligger på EU-kommissionens bord, bland annat norrländsk kaffeost, gös från Hjälmaren, Vindelnrökt skinka och Åkeröäpplen från Sörmland.

{{toplink}}

Forrige artikel Hon går från SLU till Östersjöfonden Næste artikel Skolchef får sluta med omedelbar verkan
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.