Skolchef får sluta med omedelbar verkan

I förra veckan meddelade Vansbro kommun att skolchefen Lars Lisspers har slutat med omedelbar verkan. Kommunledningen vill se ett annat slags ledarskap för att kunna vända skolornas låga resultat.

I förra veckan beslutade kommunens politiska ledning att skolchefen Lars Lisspers skulle tas ur tjänst med omedelbar verkan.

– Politiskt sett är man angelägen om att se en förbättring av skolresultaten i kommunen. Vi är medvetna om att det tar tid med förändringar och vi vet att stora insatser gjorts och att ett arbete för att förbättra skolresultaten pågår, men vi ser att vi vill ha ett annat ledarskap för att leda förändringsarbetet, säger kommunalrådet Marcus Kock (S) i ett pressmeddelande.

Enligt en undersökning från 2023 var Vansbro den kommun med näst lägst andel niondeklassare som nådde upp till gymnasiebehörighet.

– Skolan och resultaten är en ödesfråga för Vansbro kommun och våra ungdomar. Vi har ett stort behov av arbetskraft i kommunen och då får inte dåliga skolresultat göra att Vansbro väljs bort av de som söker arbete. Vi måste ändå känna oss trygga med den förändring som måste till och behöver växla upp under ett annat ledarskap, säger kommunalrådet till Falu-Kuriren.

Lars Lisspers tillträdde som skolchef i Vansbro kommun våren 2021, han kom då från en liknande tjänst i Älvdalens kommun. Även då hade Vansbros skolchef fått sluta med omedelbar verkan.

Nu blir kommunchefen Catharina Willman tillförordnad skolchef.

Forrige artikel Efter Östgötagurkan – nu EU-skyddas mer svensk mat Efter Östgötagurkan – nu EU-skyddas mer svensk mat Næste artikel Hon blir ny direktör för Skolforskningsinstitutet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.