Ekonomiskt våld lyfts i nytt åtgärdsprogram – Ministern: ”Behöver göra mer”

Den kommande utredningen om bodelningsprinciper kommer att få stor betydelse i arbetet med att motverka våld i nära relationer. ”Jag tror att det är en av de absolut viktigaste åtgärderna”, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) till Altinget.

Det nya åtgärdsprogrammet för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, prostitution och människohandel innehåller 132 punkter och ska användas fram till 2026

I programmet listas fyra särskilda utvecklingsområden, där ett lämnaprogram är en. Den 1 juli träder nya regler kring hyreskontrakt i kraft som ska utöka möjligheten att säga upp en hyresgäst som utsätter en närstående för våld, samtidigt som rätten att bo kvar stärks för den som blir utsatt. 

Det, tillsammans med en kommande utredning om bodelningsprinciper, pekar Paulina Brandberg ut som två av de viktigaste punkterna. 

– Efter att man har lämnat en relation kan det gå otroligt lång tid i en bodelning. Det finns lagliga möjligheter att dra ut på bodelningsprocessen och på det sättet behålla kontrollen över den andra personen. Det kan gå många, många år innan man blir helt fri från den personen man har lämnat. Det här är ju någonting som är ett jätteproblem, säger Paulina Brandberg.

Det finns också ett tryck från riksdagen att se över frågan och i fjol gick Tidöpartierna fram med ett tillkännagivande för att få regeringen att agera. 

I slutet av maj meddelade Riksrevisionen att de ska granska statens insatser mot ekonomiskt våld i nära relationer, eftersom det perspektivet saknas i den nationella strategi som funnits sedan 2017. Jämställdhetsministern välkomnar granskningen. 

– Jag tycker det är jättebra att Riksrevisionen uppmärksammar detta. Just ekonomiskt våld är någonting som vi verkligen behöver sätta ljuset på och jobba med mycket mer än vad vi hittills har gjort.

Däremot finns perspektivet ekonomiskt våld med i den utredning som ska arbeta fram förslag till en eller två långsiktiga strategier för att ”utveckla och stärka arbetet med att förebygga och motverka fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt och materiellt våld samt hot om våld”. De förslagen ska lämnas i februari nästa år. 

Programmet har mäns våld mot kvinnor i underrubriken, men det omvända finns ju också. Det fanns ingen tanke på att göra det könsneutralt?

– Det är en jätterelevant fråga. Vi har skrivit med det just för att betona att det här är ett problem som mest drabbar kvinnor, men det är också viktigt att uppmärksamma att det omvända förhållandet också existerar. Alla som utsätts för våld i nära relationer har rätt till samhällets skydd och stöd, säger Paulina Brandberg och pekar på att åtgärdsprogrammet bland annat stödtelefoner för män, transpersoner och icke-binära.

Jämställdhetsmyndigheten har också fått i uppdrag att kartlägga mäns och hbtq-personers utsatthet för våld i nära relationer.

Beslutskedja: Utredning: En stärkt långsiktig styrning av arbetet mot könsrelaterat våld och hedersrelaterat våld och förtryck, Dir. 2023:117

7/8
2023
18/10
2023
1/3
2024
8/3
2024
8/3
2024
26/6
2024
15/9
2024

Forrige artikel Trafikverkets jätteupphandling klar – nu väntar nästa Trafikverkets jätteupphandling klar – nu väntar nästa Næste artikel Ukraina tar första officiella steget på den långa vägen mot EU: ”En investering i fred” Ukraina tar första officiella steget på den långa vägen mot EU: ”En investering i fred”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.