Ersta Sköndal Bräcke högskola byter namn

Högskolan Ersta Sköndal Bräcke som främst är känd för sin sjuksköterskeutbildning och civilsamhällesforskning, byter namn år 2022. Den ska nu heta Marie Cederschiöld högskola, döpt efter grundaren av Sveriges första diakonianstalt som öppnade 1851. 

Högskolan bildades 1998 och bedriver utbildningar i vårdvetenskap och socialt arbete. Den finns i dag på Campus Ersta, Campus Sköndal i Stockholm och på Campus Bräcke i Göteborg. Bräcke diakoni blev skolans delägare i oktober 2010 och i januari 2020 blev även stiftelsen Stockholms sjukhem delägare. Högskolan har också länge bedrivit forskning om civilsamhället och bildade år 2019 Centrum för Civilsamhällesforskning. Forskningen rymmer studier om allt från fotboll och teater till politisk verksamhet och icke-vinstdrivande ekonomisk företagsamhet.

Marie Cederschiöld var en pionjär inom kunskapsutveckling på området sjukvård och socialpedagogik. Hon var föreståndare för Sveriges första diakonianstalt i tio år. Hon tog då initiativ till den sjuksköterskeutbildning som ligger till grund för det sjukvårdsprogram som högskolan driver i dag. I samband med namnbytet får högskolan också en ny logotyp som föreställer Cederschiölds siluett. 

– Det nya namnet skärper vår profil som lärosäte och hjälper oss att nå våra mål; att skapa och sprida kunskap, utmana det för givet tagna och bidra till ett bättre och mer hållbart samhälle, säger Roger Klinth, rektor, i ett pressmeddelande

 

 

Forrige artikel Svenska kraftnäts ex-gd får cement i knät Svenska kraftnäts ex-gd får cement i knät Næste artikel 170 kraftkvinnor nominerade – en får pris av Ygeman
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.