Expertkritiken mot begränsade möjligheter för gåvoavdrag: ”Katastrof”

”Katastrof”. Så beskriver Giva Sveriges generalsekreterare Charlotte Rydh begränsningarna i direktivet för den utredning som tittar på skatteincitament för företagsdonationer till ideell verksamhet.

Direktiven till utredningen Skatteincitament för juridiska personers gåvor till ideell verksamhet bygger på de godkända gåvomottagare som redan gäller för fysiska personer.

Med en omskrivning ska avdragsrätten för gåvor vidgas från att bara gälla gåvor från personer till att också gälla gåvor från företag.

– Det är katastrof. Det gäller bara forskning och social hjälpverksamhet. Där finns det redan ganska bra förutsättningar, sade Charlotte Rydh under ett Almedalsseminarium om civilsamhällets finansiering.

Du ingår i expertgruppen. Vad har ni sagt där?

– Både jag, Svenskt Näringsliv och Företagarna har påpekat detta från lite olika perspektiv. Med begränsade ändamål kommer inte skatteincitamenten att komma vare sig en bredare del av företag eller ändamål till del. Då blir det problematiskt, säger Charlotte Rydh till Altinget.  

– Forskning kan företag ge till ändå, för det ändamålet har redan vissa fördelar i skattelagstiftningen. Men om man vill vända sig till små och medelstora företag på mindre orter, så är det inte forskning som gynnar kultur och föreningsliv.

Gynnar bara vissa ändamål

Om man ska utreda avdragsrätt för företag, så menar hon att det blir synd att ta samma ändamål som för privatpersoner.

– Varför ska just de ändamålen gynnas så mycket? Varför ska givare till andra ändamål inte ha möjlighet till skattereduktion?

En bredare diskussion när det gäller finansieringen, det är väl mångfalden av små organisationer som drabbas om de offentliga medlen minskas?

– Ja, det är lättare att vara stor när man drabbas eller vill göra satsningar. Det lyfter vi också till politiken. Om man vill uppmuntra civilsamhället att hitta nya finansieringsvägar, så måste man bygga infrastruktur, kompentens, system – kapacitetsbyggande, helt enkelt. Med vilka pengar ska de små organisationerna investera för att få nya pengar?

MP:s Jan Riise och KD:s Cecilia Engström ville inte helt stänga dörren för att ändamålen kan vidgas, utan talade om att ”ingenting är färdigförhandlat”.

Särskilda utredaren Cecilia Silfverhjelm ska överlämna slutbetänkandet senast den 16 december 2024.

{{toplink}}

Beslutskedja: Skatteincitament för juridiska personers gåvor till ideell verksamhet

15/6
2023
15/6
2023
28/6
2024
9/8
2024
16/12
2024

Forrige artikel MP: Statliga lån ska få skogsägare att gå över till hyggesfritt MP: Statliga lån ska få skogsägare att gå över till hyggesfritt Næste artikel Grönt ljus för EU:s nästa topptrio: ”Gediget bra personer” Grönt ljus för EU:s nästa topptrio: ”Gediget bra personer”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.