Fackförbund stärker sitt anseende – lämnar jumboplats i stor mätning

LO, Unionen och Kommunal tillhör raketerna när Kantar public mäter vilket anseende olika organisationer har hos allmänheten. Men Svenska fotbollförbundet och ABF störtdyker.

Anseende handlar inte bara om förtroende, det säger också hur de tillfrågade uppfattar kvalitén på organisationens tjänster och hur framgångsrik den uppfattas vara, skriver Kantar public.

Med tanke på att såväl Kommunal som LO låg i botten på motsvarande mätningar för 2021 och 2022, är deras ökning en välkommen nyhet för de berörda. 

En trygghet i svåra tider

Kantar public ställde sina frågor om 43 organisationer till 9 500 personer under april.

Jessica Leiding är förbundssekreterare och t.f. ordförande för Kommunal. Hon beskriver det som att facket har medvind.

– I svåra tider, när man inte vet om pengarna räcker, tror jag att facket blir en trygghet, säger hon till Altinget.

Jessica Leiding pekar på att alla Kommunals förtroendevalda och anställda krokar arm och driver deras frågor: välfärd, sjukvård och kollektivtrafik.

– Vi kliver framåt och det syns i vårt mediegenomslag. Och i det här ekonomiska läget behövs det, för våra medlemmar är inte de med högst löner, säger Jessica Leiding.

Deras lägre anseende i de förra årens mätningar menar hon har fler förklaringar.

– Tittar man på valrörelsen så var det inte vår dagordning. Välfärdsfrågorna hade inte den framträdande rollen. Och under pandemin har vi inte kunnat vara så närvarande som vi har velat, med arbetsplatsbesök.

Polisförbundets (-12), Svenska fotbollförbundets (-11) OCH ABF:s (-9) minskningar tillskrivs skandaler och negativ medierapportering.

STF kniper andraplatsen

Svenska turistföreningen är för första gången med i mätningen och hamnar på plats två med sina 67, endast slagna av Radiohjälpen som ligger i topp (68). 

En annan notering är att det genomsnittliga resultatet för samtliga 43 organisationer är 40. Det är samma som i förra årets mätning, vilket innebär att förändringarna i år handlar om en sorts omfördelning av anseendet.  

Forrige artikel Martin Melin överväger framtid i Bryssel: ”Om jag kandiderar, då går jag all in” Martin Melin överväger framtid i Bryssel: ”Om jag kandiderar, då går jag all in” Næste artikel Nya grundregler för vattenskotrar landar väl Nya grundregler för vattenskotrar landar väl
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.