Farmanbar vill inte utlova nya styrmedel efter priskompensationen

Elpriskrisen är en väckarklocka som borde initiera en energieffektiviseringsvåg, enligt energiminister Khashayar Farmanbar (S). Men samtidigt som regeringen skjuter till sju miljarder kronor i kompensation till drabbade elkonsumenter, vill Farmanbar inte utlova några styrmedel för ökad energieffektivisering.

Regeringen uppger att ramarna är klara för förslaget till kompensationsstöd som ska riktas till två miljoner hushåll som drabbats av höga elpriser under vintermånaderna. I början av februari utlovas förslaget att presenteras i detalj, som en del i en extra ändringsbudget som regeringen hoppas få stöd för i riksdagen.

Men samtidigt har det i den pågående debatten argumenterats för att den uppkomna situationen ingick som en risk i kalkylen när elmarknaden alltmer kopplas samman. Det skulle därför inte vara motiverat att ge stöd till de hushåll som regeringen planerar.

Väntat eller oväntat?

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) anser dock att det inte varit rimligt för konsumenter att förvänta sig prisstegringar i nivå med den här vintern. Samtidigt anser han att riskerna har kommunicerats tydligt nog.

– En sammankopplad marknad kan ge den här typen av effekter och vi jobbar nu för att minska de här effekterna. Normalt inte via den här typen av exceptionella åtgärder, utan vi försöker att minska effekterna genom att öka produktionen och kapaciteten i landet, säger han till Altinget.

Samtidigt som vi skördat frukterna av läget ganska länge är detta en baksida som kan komma av det hela. Är det något som ni hade behövt vara tydligare med tidigare?

– Jag vet inte vad det är för tydlighet som hade behövts. Jag tror att vi har varit ganska tydliga med att så här ser det ut när vi är i en sammankopplad elmarknad. Det har stora fördelar för Sverige. Vi får till ganska mycket investeringar för elproduktionen och vi har skördat frukterna av den här marknaden. Men det finns också baksidor med det och just nu är det en exceptionell situation. Det här är inte den vanliga konsekvensen av den sammankopplade marknaden, utan det här är en exceptionell situation.

Elpriserna har ju stuckit iväg på den europeiska marknaden flera gånger förut?

– Det har ju stuckit iväg på många håll tidigare, men inte på de här exceptionell nivåerna som vi sett nu. Just därför har ju EU-kommissionen tagit fram en verktygslåda för hur länderna kan agera. Så det här är en exceptionell situationen.

Tecken på bristande marknadstilltro?

Samtidigt som regeringsföreträdarna trycker på att åtgärder just är en engångsföreteelse, så har det vid flera tillfällen ställts frågan om initiativet är ett tecken på att politiken börjar tvivla på marknadens spelregler.

Men energiministern är tydlig med att så inte är fallet.

– Precis som finansministern sagt, och jag också sagt tidigare: På en marknad där man handlar en vara och tecknar upp sig för ett avtal, så ska inte staten gå in och kompensera för prisfluktuationer på marknaden, säger Farmanbar och fortsätter:

– Men vi ser en situation som inte bara är driven av vår elproduktion, utan det handlar om elproduktionen i Europa och Rysslands agerande. Vi har sett Rysslands aggressiva agerande mot Ukraina, vi har sett krigsfartyg i Östersjön, och vi har precis sett det som IEA:s generaldirektör sa förra veckan, att Ryssland har försökt att förvärra Europas elpriskris genom sitt agerande för att uppnå politiska syften.

Han fortsätter:

– I det exceptionella läget kan vi inte låta svenska hushåll som har farit så exceptionellt illa under de här månaderna, fortsätta att fara illa, utan att vi agerar. Det handlar om en engångsåtgärd som vi gör, inte minst för att kunna skydda svenska hushåll från en marknadsintervention som sker bland annat ifrån Ryssland.

Vad säger du till dem som menar att ert initiativ är populistiskt?

– Jag tror att de som sitter med elfakturor som visat sig vara mycket högre, de som varit förtvivlade över hur de ska hantera den här uppkomna situationen som de inte kunnat förutse, jag tror inte att de ser detta som populism. Jag tror att de ser att de i realiteten får mer pengar. Jag tror att man ska vara mindre cynisk, och istället se det för vad det är: Det här är ett stöd till svenska folket.

Väckarklocka nu – men oklart om efterspel

Khashayar Farmanbar har vid upprepade tillfällen sagt att han hoppas att den uppkomna energiprissituationen ska fungera för en väckarklocka för medborgare att vidta energieffektviseringsåtgärder.

Men på frågan om det han avser ta fram styrmedel för den mest aktuella konsumentgruppen, de som bor i småhus med eluppvärmning, så pekar han istället på det styrmedel som röstades ner av riksdagen och som var riktat till lägenheter. 

– Regeringen hade ju innan ett stöd för energieffektiviseringar.

Men det var ju för flerbostäder?

– Ja, precis, men vi hade ett förslag för energieffektiviseringar. Men jag tror att det bästa sättet för hushållen är ett: energieffektiviseringar, två: att se över sina avtal. Det är det bästa och snabbaste sättet som hushållen har. Sedan kan de jobba med egna produktionsfrågor, såsom solceller eller bergvärme.

Men behöver ni stimulera det ytterligare? För det stödet ni hade var ju inte riktat mot den främsta konsumentgruppen här?

– Jag tror det är viktigt att alla tar den här signalen kring läget som uppstått på allvar och ser hur de kan göra för att framåt för att minska sina egna elpriser. Det är ganska viktigt. Och är det någon lärdom från den här exceptionella situationen som man kan ta med sig, så är det att energieffektivisering och att se över sina avtal kan ge störst effekt på privatekonomin, när det gäller energikostnaderna.

Vilken signal vill ministern skicka?

Under presskonferensen där initiativet om kompensation till hushållen först presenterades sade Farmanbar att ”varje hushåll bör naturligtvis också se över sina elavtal, och ställa sig frågan; Är rörligt pris det bästa för mig, eller ska jag välja bundet avtal? Det är då också viktigt att fler hushåll får möjlighet att prissäkra, genom att binda sina elavtal.” 

Det tolkades som en uppmaning till fler att binda sina avtal, då majoriteten av svenska hushåll idag har rörliga avtal, särskilt i de två södra elområdena i Sverige där prisförändringarna varit som störst.

Det har diskuteras om du uppmanar konsumenter att binda sina avtal, samtidigt som det historiskt har varit sämre ur ett konsumentperspektiv. Hur ser du på det?

– Jag vill vara väldigt tydlig med att jag aldrig uppmanat något att binda eller inte binda avtal. Jag har väldigt tydlig i intervjuer med att jag inte ger någon rådgivning i hur man ska göra. Jag har sagt att man ska se över sina avtal och göra sina egna val och utifrån sin egen ekonomi, besluta sig för om man vill ha bundet eller inte. Det är väldigt viktigt och jag vill bestämt dementera, att jag har inte rådgivit någon.  

Ok, då måste jag också ha hört väldigt fel senast?

– Det jag har sagt är att man ska se över sina avtal. Det har varit genomgående den formuleringen som jag använt.

Okej, men det är alltså inga styrmedel som är aktuella att lägga fram mot den främst utpekade konsumentgruppen, utan det är en lärdom som gäller?

– Jag tror att energieffektiviseringar fortsätt kommer att vara viktigt. Huruvida det blir mer av styrmedel för detta längre fram vill jag inte uttala mig om. Kanske kommer det, kanske inte. Det får vi se i framtiden.

{{toplink}}

Beslutskedja: Förordning om elpriskompensation

13/1
2022
17/1
2022
25/1
2022
11/2
2022

Forrige artikel Överblick: Färre IVA-platser än innan pandemin och land byter namn Överblick: Färre IVA-platser än innan pandemin och land byter namn Næste artikel Överblick: C-väljare vill se regering med S och korruptionen ökar i Sverige Överblick: C-väljare vill se regering med S och korruptionen ökar i Sverige
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.