Fastighetsägarna vill se balanserat förslag om vräkning när barn begår brott

Tidöpartiernas mål att göra det enklare att vräka hyresgäster som begår brott, även när barn begått brotten, får skarp kritik. Men Fastighetsägarnas chefsjurist Marie Öhrström säger att tilläggsdirektivet är en marginell förändring i sak från det ursprungliga uppdraget och att man fortsatt har tilltro till att det blir ett balanserat förslag.

Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att det ska bli enklare att vräka hyresgäster som begår brott, även då det är barn som har begått brotten. 

I ett tilläggsdirektiv till utredningen om tryggare bostadsområden (Ju 2022:13) utökar regeringen uppdraget till att även omfatta en skärpning av reglerna när det är hyresgästernas barn som begår brotten. 

Vill se balanserat förslag

Att det ska bli lättare att säga upp hyresavtal för personer som begår brott är sen tidigare en prioriterad fråga för flera fastighetsägare. 

Sveriges Allmännytta vill inte kommentera regeringens tilläggsdirektiv. Men Fastighetsägarnas chefsjurist Marie Öhrström säger till Altinget att de sen tidigare är positiva till att utredningen görs och har stor tillit till utredaren. Men att det med detta tillägg blir extra viktigt att utredaren tar hänsyn till de bestämmelser som finns i Europakonventionen och FN:s barnkonvention. Något som ingår i direktiven för det ursprungliga uppdraget så väl som i tilläggsdirektivet. 

– Det är viktigt att det bli ett balanserat förslag som beaktar hyresgästers, grannars och hyresvärdars intressen. Vi har stort förtroende för utredaren och tilltro till att det kommer att bli det, säger Marie Öhrström. 

{{toplink}}

Marginell skillnad i sak

I det stora hela ser hon inte att det tillägg som den nuvarande regeringen nu gör är särskilt omfattande i sak i förhållande till det uppdrag som utredningen redan arbetar med. 

– Vi har välkomnat utredningen och detta tilläggsdirektiv är en marginell förändring sett till det ursprungliga direktivet som förra regeringen tog fram, säger hon. 

Ursprungsutredningen som tillsattes av den förra regeringen i juli förra året har i uppdrag att generellt se över hur hyresgäster som begår brott i anslutning till sin hyreslägenhet ska kunna sägas upp från sitt hyresavtal. Syftet är att hindra brottslighet och att skapa trygga bostadsområden genom att ge hyresvärdarna bättre verktyg. 

Justitie­minister Gunnar Strömmer vill inte ställa upp på en intervju, men enligt ett pressmeddelande från regeringen görs tillägget för att det tidigare direktivet inte går tillräckligt långt när det gäller föräldraansvaret. 

”Familj och föräldrar har en avgörande betydelse för att före­bygga brotts­lighet hos barn och unga. Med dagens beslut tar vi ett viktigt steg för att tydlig­göra föräld­rars ansvar”, säger justitie­minister Gunnar Strömmer enligt pressmeddelandet

Skarp kritik

Från vänstern får regeringen skarp kritik. Vänsterpartiet menar att förslaget blir ett ytterligare slag i ansiktet för de föräldrar som är rädda för att förlora sina barn i den kriminella världen och de kräver att regeringen drar tillbaka direktivet. 

– Människor som begår brott ska sättas i fängelse. Men man kan inte vräka deras mammor och oskyldiga syskon. Det är inte i linje med rättsstatens principer, säger partiets bostadspolitiska talesperson Momodou Malcolm Jallow till Altinget.

Även Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder är starkt kritisk. 

– Vi kan inte ha en situation där den som inte gjort något blir av med sin lägenhet på grund av släktskap. Det blir en kollektiv bestraffning som kan slå hårt mot barn, säger hon till TT

Uppdraget har kvar sitt tidigare slutdatum då det ska redovisas till regeringen – 1 september i år.  

Beslutskedja: Uppsägning av hyresgäster som begått brott

7/7
2022
7/3
2023
1/9
2023
1/9
2023
5/9
2023
4/10
2023
24/10
2023
5/12
2023
16/1
2024
16/1
2024
23/1
2024
22/2
2024
27/2
2024
21/3
2024
25/3
2024
8/4
2024
14/5
2024
21/5
2024
22/5
2024

Forrige artikel Isabella Lövin om nya havsavtalet: ”Täpper igen enormt hål” Isabella Lövin om nya havsavtalet: ”Täpper igen enormt hål” Næste artikel Förtroendet för Riksbanken rasar Förtroendet för Riksbanken rasar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.