Fastighetsnära insamlingsreform klar för nästa steg

För att öka återvinningen av förpackningsavfallet tar kommunerna över insamlingen och inför flerfacksinsamling nära varje fastighet. Nu står det klart vilka som kan stå redo att ta emot förpackningarna i nästa led.

Efter att producentansvaret reformerats 2022 för att öka insamling och återvinning av förpackningsavfall och bland annat införa fastighetsnära insamling, fattade Naturvårdsverket under tisdagen beslut om vilka som får ta hand om avfallet som kommunerna samlar in.

Därmed har alla producenter och importörer av förpackningar nu möjlighet att leva upp till lagkraven som träder i kraft den 1 november, och ansluta sig till de två producentansvarsorganisationer som ska se till att systemet rullar.

För redan den 1 januari ska reformeringen av producentansvaret sjösätta sitt första steg, och Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), som tidigare haft ansvaret för att hantera insamlingen av hushållsförpackningar via de fyra materialbolagen som ägt dem, utsättas för större konkurrens.

Ersättaren till FTI, Näringslivets Producentansvar NPA, som ägs av delar av de tidigare medlemmarna, får nämligen sällskap av utmanaren TMR med att erbjuda producentansvarstjänsten.

{{toplink}}

För TMR:s vd Jan Troell, är det en lättnad att ha beskedet på plats.

– Vi är verkligen otroligt glada. För även om vi lämnade in ansökan i mars, och hade klart allt den 9:e augusti, så har vi ju faktiskt inte kunnat säga till producenter att de kan ansluta sig till oss. Förrän nu då, säger Troell till Altinget.

Ligger avgiften rätt?

De tajta tidsramarna till trots, då regelverket träder i kraft 1 november och systemet ska vara i rullning 1 januari, är TMR förberedda på insatsen som krävs. Men det finns flera risker inför det som väntar, fortsätter Troell.

– Den största risken är ekonomisk, skulle jag säga. För vi gör ju det här idag, vi återvinner egentligen alla förpackningsslag. Men vi kommer ju få en räkning kvartalsvis från kommunerna, baserat på hur utbyggt deras system är. Och den ska ju då bäras av de förpackningsavgifter som vi tar in.

Troell menar att de gjort noggranna kalkyler för vad de tror att det nya avfallshanteringssystemet – som fullt utbyggt 2026 ställer krav på åtta-facks-insamling nära alla hushåll – kommer att kosta, och vad då producenterna måste ersätta.

Men att avgöra var förpackningsavgiften, på runt några öre per förpackning, ska ligga för att täcka affären, är inte det lättaste när den fastighetsnära insamlingen idag endast omfattar omkring 80 kommuner. 

– Eftersom kostnaderna har ökat så dramatiskt så har vi beräknat väldigt snålt, för vi kan ju inte ta ut för mycket förpackningsavgifter.

Han menar att bolaget får vara vaksamma på att de inte kommer att göra för stora underskott.

– Återvinnings- och transportkostnaderna har vi blykoll på. Men insamlingskostnaderna har vi inte koll på. För det bygger på hur snabbt kommunerna bygger ut, och hur mycket de samlar in, säger Troell, med hänvisning till de stordriftsfördelar som kan uppkomma när större andelar av avfallsfraktionerna samlas in.

Och det handlar också om en större skala än vad det var tidigare?

– Det är helt riktigt. Insamlingskostnaderna har ju mer än fördubblats innan årsskiftet, men hur mycket mer blir det? Det gäller att vara uppmärksam på att vi har kostnadstäckning.

Samtidigt får ni inte ta för höga avgifter, för att producenterna ska ansluta sig till er och inte konkurrenten?

– Ja, absolut. För kommer de att ha samma förutsättningar som nuvarande FTI, så kommer NPA med mycket stor sannolikhet vara störst.

Även verksamhetsavfallet med i kalkylen

På NPA ser Henrik Nilsson, som tidigare också innehaft ledande positioner på FTI, fram emot att dra igång arbetet.

– Det är skönt att vi kommit ett steg på vägen.

Känner ni er redo för uppdraget?

– Ja, eftersom godkännandet som vi fått, bygger på en ansökan där vi specificerat vad vi är villiga och tror att vi kan leverera, så är vi det. Vi har inte lovat mer än vad vi kan hålla.

Utöver ansvaret för hushållens avfall, tillkommer också ett ansvar för att ta hand om verksamheternas förpackningsavfall för det bolag som har störst volymer av förpackningar under sina vingar. Där är det ännu inte klart vem som drar hem ansvaret, men Henrik Nilsson tror att de bör kunna få ta över även det ansvaret framöver.

– Vi tycker att det finns rimliga skäl att anta det, men Naturvårdsverket kommer att fatta ett formellt beslut inom kort.

{{toplink}}

Forrige artikel Tio nya myndigheter ska ha tjänsteman i beredskap Tio nya myndigheter ska ha tjänsteman i beredskap Næste artikel Uppdrag: Lösa polisens och militärens samarbete Uppdrag: Lösa polisens och militärens samarbete
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.