Fem områden i fokus när M ska politikutveckla

Moderaterna tillsätter fem arbetsgrupper som ska utveckla partiets politik inför partistämman i höst. Bland annat ska partiet uppdatera sin skolpolitik och utrikespolitik. Flera M-profiler är inblandade i arbetet.

Den 19-22 oktober hålls Moderaternas partistämma i Umeå. Inför den ska fem arbetsgrupper utveckla partiets politik inom fem sakområden. Arbetet ska vara klart till augusti då det blir upp till partistyrelsen att skriva propositioner inför stämman.

Grupperna är följande:

  • Grön innovationskraft för tillväxt – ordförande är Christofer Fjellner, oppostionsborgarråd i Stockholm
  • Skola och utbildning – ordförande är Therez Almfors, kommunalråd i Uppsala
  • Förebyggande insatser mot kriminalitet – ordförande är Louise Meijer, riksdagsledamot och gruppledare för Moderaterna i justitieutskottet
  • På medborgarnas sida (förvaltningspolitik reds.anm.) – ordförande är Elisabeth Unell, kommunalråd i Västerås
  • Utrikes- och säkerhetspolitik – ordförande är Hans Wallmark, riksdagsledamot och ordförande i EU-nämnden

Urvalet av områden har skett utifrån några olika anledningar.

– Vi har valt dem för att det är angelägna områden där vi behöver ta ytterligare steg framåt. Sen har vi tittat på vad vi inte behandlat formellt i partiet på partistämmor och arbetsstämmor på länge. Men det viktigaste är att på de områden där utveckling sker snabbt så är det också viktigt att man inte lutar sig tillbaka, säger Karin Enström (M), partisekreterare, till Altinget.

180 moderater inblandade

I valet av personer till de olika grupperna har länsförbunden rådfrågats och målet har varit att få en bred sammansättning. Totalt ingår 180 moderater i arbetet. Ministrar och riksdagsledamöter är adjungerade i arbetsgrupperna. Många av mötena kommer ske digitalt men det kommer också att vara fysiska träffar. Men exakt hur varje grupp lägger upp arbetet är upp till dem.

– Det får de till viss del klura ut själva. Vi kommer stödja dem med organisatorisk hjälp och sen ser vi framför oss att man kommer jobba mycket digitalt. Men det finns medel för att kunna träffas fysiskt också såklart, säger Enström.

Gruppen som ska ta sig an förvaltningspolitiken ska ”arbeta utifrån utgångspunkten att den offentliga förvaltningen i Sverige ska bygga på rättvisa, opartiskhet och omutlighet”.

Anser inte Moderaterna att det ser ut så i Sverige i dag?

– Jag tror att vi har en självbild av att vi har en likabehandling och en förvaltning som inte är påverkbar. Samtidigt ser vi att det finns en myndighetsaktivism där man driver frågor inom ramen för offentlig förvaltning eller inom en länsstyrelse. Vi har länge drivit frågan om tjänstemannaansvar. Vi vet också att olika förvaltningar inte är särskilt effektiva. Det tar väldigt lång tid att få svar på frågor eller att få tillstånd. Det handlar om att bli likabehandlad och väl bemött oavsett vilka intressen man företräder. Det behöver vi bli ännu bättre på att både upptäcka och reagera på, säger Enström

På arbetsstämman 2021 var ju flera av dessa frågor uppe och det finns stämmobeslut men ni vill alltså ha ny politik för det här?

– Vi behöver fortsätta utveckla den politiken.

Gruppen som ska jobba med förebyggande insatser mot kriminalitet, är det ett svar på att Socialdemokraterna pratade mycket om det i valrörelsen?

– Det är ett svar på de problem vi ser. Det finns redan förslag från partiet och jag vet att justitiedepartementet arbetar hårt med den förebyggande sidan. Men vi såg ett behov av att bli ännu tydligare på det här området. Vi har varit väldigt tydliga när det gäller den repressiva delen av brottsbekämpningen men vi måste bli ännu bättre på det förebyggande. Det är viktigt på lång sikt och också viktigt att signalera att det här tar vi på väldigt stort allvar och behovet är väldigt stort tyvärr.

Varför har ni valt skola och utbildning?

– Det är en väldigt grundläggande uppgift för det gemensamma och för samhället. Det är något som intresserar våra medlemmar och företrädare och vi har inte tagit ny politik på det här området på någon stämma på ganska länge.

Så ni vill inte ta över positionen som skolparti från Liberalerna?

– Alla väljare är ju välkomna.

Forrige artikel Avgående språkröret: ”Miljöpartiet har misslyckats” Avgående språkröret: ”Miljöpartiet har misslyckats” Næste artikel Havs- och vattenmyndigheten kallas till riksdagen för att förklara ålförslag Havs- och vattenmyndigheten kallas till riksdagen för att förklara ålförslag
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.