Filminstitutets Gunilla von Platen: Permanent vd ”kan dröja”

Åsa Sjöberg är Svenska filminstitutets nya tillförordnade vd efter Anette Novak. Men tillsättningen av en permanent lösning kan dröja, enligt ordförande Gunilla von Platen.

TV4-chefen Åsa Sjöberg utsågs i slutet av förra veckan till ny tillförordnad vd för Svenska filminstitutet. Uppdraget tillträder hon den 6 november och tanken är att hon ska sitta kvar fram till dess att styrelsen har utsett en permanent vd.

Styrelseordförande Gunilla von Platen säger till DN att en ordinarie vd kan dröja, men att styrelsen också vet vad de letar efter.

– Åsa Sjöberg har en gedigen bakgrund och kan området. Det har varit ett önskemål från hela filmbranschen: Hitta någon som förstår oss. Det är oerhört viktigt också i rekryteringen av en ordinarie vd, säger von Platen.

Hur lång tid det kan tänkas ta vill hon däremot inte sia om. Uppdraget ligger nu hos en rekryteringsfirma.

Sparkades utan förvarning

Filminstitutets tidigare vd Anette Novak fick sparken i september, efter knappt ett och ett halvt år på posten.

I ett pressmeddelande skrev styrelsen att de bedömer att ”det finns behov av ett annat ledarskap”. Beskedet kom utan förvarning enligt Novak.

– Nej, ingen förvarning och egentligen ingen särskilt uttömmande förklaring heller, utan man sa bara väldigt kort att styrelsen inte längre har förtroende och bad mig skriva på en uppsägning, har Anette Novak tidigare sagt till SVT:s Kulturnyheterna.

Svenska filminstitutet befinner sig just nu i en period med flera förändringar. Gunilla von Platen tillträdde som ordförande i mars och styrelsen har dessutom utsett Mathias Rosengren till vice vd.

Forrige artikel Serietecknare prisas av Sofia Jannok Næste artikel Norges nya arbetsmarknadsminister ska stärka arbetslinjen
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.