Norges nya arbetsmarknadsminister ska stärka arbetslinjen

Socialdemokratiska Arbeiderpartiets nya arbetsmarknads- och inkluderingsminister Tonje Brenna har som främsta uppgift att få fler i arbete och stärka arbetslinjen.

Tonje Brenna har under de senaste två åren varit kunskapsminister, men har nu fått en annan portfölj efter statsminister Jonas Gahr Støres ministerrockad.

Statsministern har berättat vad hennes främsta uppgift blir som ny arbetsmarknads- och inkluderingsminister.

– Hennes uppdrag är tydligt: Att få fler ut i arbete och inkludera fler i arbetslivet, sade Jonas Gahr Støre vid en pressträff.

– 650 000 människor står utanför arbetslivet, och Tonje ska arbeta för att stärka arbetslinjen.

”Konstig motsättning”

I en intervju med norska Altinget berättar Tonje Brenna om varför arbetslinjen är så viktig.

– Att ha ett jobb att gå till – att ha en intäkt, en lön att leva på – det är viktigt för individen. Det andra vi vet, är att det också är väldigt viktigt för samhället, för vi behöver fler händer och huvuden för att lösa uppgifterna, säger Brenna.

– Det tredje är att om inte tillräckligt många jobbar, så har vi inte heller pengar till att finansiera dem som inte kan jobba. Därför tycker jag att det är en lite konstig motsättning som en del politiker tar upp, särskilt på vänstersidan.

Forrige artikel Filminstitutets Gunilla von Platen: Permanent vd ”kan dröja” Næste artikel Kieran Long slutar som chef på Arkdes Kieran Long slutar som chef på Arkdes
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.