Fler villaägare redo att byta ner sig när kostnaderna ökar

Andelen svenskar som vill bo i villa minskar i takt med ökade kostnader för ränta och energi. Fler villaägare säger sig redo att byta till ett enklare och billigare boende samtidigt som intresset för hyresrätten ökar. Det visar ny statistik från Infostat. 

Villan är fortfarande den mest efterfrågade boendeformen. Men sedan i maj 2022 har andelen som säger att de vill flytta till en villa sjunkit med 11 procent och fler villaägare säger sig vara beredda att byta till ett sämre och billigare boende. 

Framförallt är det bland barnfamiljer mitt i livet som villan som boendeform sjunker mest i attraktivitet enligt Infostats analys. 

”Sammantaget antyder siffrorna att under året som gått har villan tappat något av sin attraktivitet, för den målgrupp som villan kanske är mest aktuell för: hushåll med familj mitt i livet”, skriver Mårten Lindberg, Infostat, i en kommentar till Altinget. 

Parallellt har intresset för att bo i hyresrätt ökat något; 22 procent svarar att de föredrar ett hyrt boende om de ska flytta, jämfört med 18 procent 2022. 

Energi och ränta

Enligt svensk mäklarstatistik syns den något minskade efterfrågan på villor även på villapriserna som sjunkit något mer i riket det senaste året än priserna på bostadsrätter, 11,5 procent respektive 10,4 procent. 

– Det vi verkligen kan se och som är tydligt är att det är färre hushåll som har råd att betala de boendekostnader som är kopplade till ett hus, säger André Nilsson som är bostadspolitisk expert på Mäklarsamfundet. 

Han konstaterar att energiförsörjningen är en viktig bidragande faktor till att villan blivit mindre attraktiv jämfört med bostadsrätten till exempel. 

– Det kan ju vara som dag och natt att bo i bostadsrätt och för den som bor i villa. Det är inte ovanligt med energikostnader på upp emot 10 000 kronor om man bor i hus. Det har ju en stor effekt på efterfrågan av villor så klart, säger han.

Prio på energieffektivitet 

De ökade kostnaderna för energi speglas också i prioriteringen av vad som är viktigt i en ny bostad. Enligt Infostats undersökning svarar 42 procent av de som kan tänka sig att flytta till villa att energieffektivitet är den viktigaste aspekten. Medan påkostade ytskikt, kök och badrum hamnar långt ner på priolistan. 

Trenden om ökat intresse för energi är tydlig även i försäljningarna, enligt Mäklarsamfundets försäljningsstatistik har villor med klassning A eller B tappat 5 procentenheter mindre i pris jämfört med villor som klassas med F eller G. 

– Vi märker att det i dag är mycket viktigare att man har exakta siffror på många kilowattimmar man förbrukat. Det är något som man undersöker på ett helt annat sätt idag och det säljs nästan aldrig något utan att man undersökt vilket uppvärmningssystem en villa har, säger André Nilsson. 

Många 30-åringar

Men att färre har råd att bo i en villa i takt med ökade kostnader betyder enligt André Nilsson nödvändigtvis inte att den egentliga efterfrågan gått ner. Det boende man har råd med är nödvändigtvis inte det boende man vill ha om man får välja fritt. André Nilsson menar att en stor påverkande faktor på marknaden är demografiska faktorer i samhället, som hur stora grupper som finns i olika åldersspann.

– Vi har en jättestor kull födda i slutet av 80-talet och början på 90-talet som just nu är i en ålder då man vanligtvis bildar familj. Ser man det ur det perspektivet så finns det ett sug efter större bostäder som villor generellt, säger han. 

{{toplink}} 

Forrige artikel Statliga skogsförhandlingar drar ut på tiden Statliga skogsförhandlingar drar ut på tiden Næste artikel Hon ska utreda haverikommission för självmord Hon ska utreda haverikommission för självmord
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.