Statliga skogsförhandlingar drar ut på tiden

Naturvårdsverket och Statens fastighetsverk förhandlar om skydda 91 000 hektar fjällnära skogar, men förhandlingarna tar mer tid än beräknat och kommer inte gå i mål enligt planen. ”Vi har något olika tolkningar av uppdraget.” säger Naturvårdsverkets Mikael Sjöberg.

Nyligen gick förhandlingarna mellan Naturvårdsverket och Sveaskog om att skydda drygt 40 000 hektar fjällnära produktiva skogar i lås. En överenskommelse som innebär att totalt 100 000 hektar mark blir naturreservat – och där lovorden mellan myndigheten och bolaget om samarbetet har haglat.

När det gäller den andra delen i uppdraget med att skydda statliga skogar i nordvästra Sverige – skogar som ägs av Statens fastighetsverk – är tonen artig, men båda myndigheterna är samtidigt tydliga med att de här förhandlingarna inte är en promenad i ljumma sommarvindar. Snarare en vandring i obanad terräng.

Områden som kräver diskussion

Mikael Sjöberg på Naturvårdsverket säger att förhandlingarna med SFV ligger flera steg efter Sveaskogsförhandlingarna. Skogsbolaget hade dessutom börjat gjort ett förberedningsarbete inför det att de fick regeringsuppdraget.

– Vi har något olika tolkningar av uppdraget. Hur mycket övrig mark som ska med. Ska man bilda funktionella reservat kan skyddet behöva omfatta ganska många hektar annan mark, utöver skogsmarken. Det gäller även för att göra lämpliga fastighetsgränser, säger han till Altinget och fortsätter:

– Vad gäller vissa områden är det inga konstigheter, medan andra kräver diskussion.

Skogsarealerna som omfattas av uppdraget i SFV:s del är långt större än för Sveaskog: 91 000 hektar produktiv skogsmark fördelad på Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Det är en lista på totalt cirka 200 olika områden där de två myndigheterna för varje enskilt område ska enas om en gränsdragning. De allra minsta kan vara mindre än en hektar och de största 10 000-tals hektar om man räknar in all mark som ingår i Skogsutredningens inventeringar.

– Det är de riktigt stora områdena som omfattar den här typen av övrig mark, fjällområden och så. Där är frågan hur man ska tolka uppdraget i den delen, hur mycket övrig mark som ska med, säger Mikael Sjöberg.

SFV får inte behålla marken

Av den skogsmark som ingår i överenskommelsen med Sveaskog var 75 procent redan skyddad genom bolagets frivilliga avsättningar. Av de 91 000 hektar skogsmark som förhandlingarna med SFV omfattar så är 30 000 hektar skyddade i dag. Det säger Erik Larsson, SFV:s fastighetschef.

SFV äger 700 000 hektar produktiv skog i dag, varav 340 000 hektar är naturreservat och 70 000 hektar på väg att bli. Men de skogar som förhandlingarna med Naturvårdsverket omfattar kommer inte att stanna kvar under SFV:s hatt, utan föras över till Naturvårdsverket.

Erik Larsson har inget svar på varför det blir bättre om ägandet flyttas mellan myndigheterna.

– Riksdagen har tagit beslut och regeringsuppdrag har delats ut till Naturvårdsverket. Fastighetsverket är den andra myndigheten som skall genomföra regeringsuppdraget och vi jobbar vidare med det. Så det är kepsen på för oss, säger han. 

”Vårt uppdrag är att förvalta mark”

Vad gäller diskussionerna kring de övriga markerna, förutom den utpekade skog som ska skyddas, så säger även Erik Larsson att det är viktigt med tillämpbara gränser och att reservaten kommer omfatta mer än de 91 000 hektar som pekats ut i regeringsuppdraget. Men han påpekar också att SFV i förhandlingarna utgår från sitt myndighetsuppdrag, vilket inte är att skicka över mark till en annan myndighet.

– Vårt uppdrag är bland annat att förvalta statliga marker på ett långsiktigt och hållbart sätt med de sociala, ekonomiska och naturmässiga dimensionerna som grund, säger han.

Enligt Erik Larsson går förhandlingarna med Naturvårdsverket ”helt okej”. 

– Kanske underskattade vi förhandlingssituationen lite från början, man behöver veta var man står innan man blir produktiv i förhandlingarna, men nu har vi hållit på ett tag.

Han säger också att det är mycket mark och att det dessutom är mycket saker på marken att ha koll på: Byggnader, jakt- och fiskearrenden, vägsamfälligheter.

Gd-beslut om ny deadline

Ambitionen var från början att vara klar i juni i år, men det är ett datum som ser ut att behöva flyttas fram, enligt Mikael Sjöberg. Det är en fråga som Naturvårdsverkets och SFV:s generaldirektörer ska ta ställning till vid ett möte i maj månad.

{{toplink}}

Forrige artikel Centerpartiets valanalys: Det var vårt största misstag Centerpartiets valanalys: Det var vårt största misstag Næste artikel Fler villaägare redo att byta ner sig när kostnaderna ökar Fler villaägare redo att byta ner sig när kostnaderna ökar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.