Förra årets negativa utveckling bryter betygstrend

Under många år har gymnasieelevers betygsnivå ökat, även under pandemin. Under förra året bröts trenden. Betygsnivåerna har börjat sjunka, men är fortfarande på högre nivåer än innan pandemin.

Skolverket har tidigare haft ett särskilt uppdrag från regeringen att undersöka vilka konsekvenser pandemin har haft på den svenska skolan. I slutredovisningen från december 2022 framgår det att pandemin har påverkat kunskapsutvecklingen, elevers mående och lärares arbetsbelastning på ett negativt sätt.

– Eleverna har inte fått samma förutsättningar för lärande under pandemin och skolans kompensatoriska uppdrag har försvårats, sa Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.

Ny rapport visar ändå på betygsökning

När rapporten presenterades hade statistik för gymnasieeleverna som avslutade sin utbildning under våren 2022 precis publicerats och den kunde därför inte analyseras. I en ny rapport beskriver nu Skolverket gymnasieskolans betygsutveckling under pandemin. Betygen i de svenska gymnasieskolorna har ökat under lång tid.

Ökningen förekommer i alla elevgrupper och är oberoende av kön, migrationsbakgrund, föräldrars utbildningsnivå och om eleven har höga eller låga betyg.

Andelen gymnasielever som klarar av sin utbildning inom tre år följer samma utvecklingskurva som betygsnivåerna – en ökning fram till 2021, följt av en viss nedgång under 2022.

Fristående skolor sticker ut

För elever på högskoleförberedande program har betygsökningen under pandemin varit större än för elever på yrkesprogram. Ökningen har dessutom varit större för elever vid fristående skolor än för elever vid kommunala skolor. Skolverket tror dock inte att det beror på att fristående skolor har kunnat bedriva bättre undervisning under pandemin.

Skolverket har i tidigare rapporter konstaterat att det inte finns något samband mellan elevers betygs- respektive kunskapsutveckling, men myndigheten anser ändå att det är viktigt att undersöka hur pandemigymnasisterna har påverkats. Nu vill de följa utvecklingen för att se vilka förändringar som beror på pandemin och vilka som beror på andra faktorer.

{{toplink}}

Forrige artikel Danska klimatrådets analys av kärnkraft: Därför är det en dålig idé Danska klimatrådets analys av kärnkraft: Därför är det en dålig idé Næste artikel Så väljer partierna sina kandidater till EU-valet Så väljer partierna sina kandidater till EU-valet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.