Förslag på ny läkemedelslagstiftning i EU skjuts upp – ”Riskerar att fördröjas flera år”

Efter flera månaders försening skulle EU-kommissionen nu lägga fram ett förslag på en uppdatering av unionens 20 år gamla läkemedelslagstiftning. Men förslaget har skjutits upp igen. Nu växer oron för att förseningen kan fördröja en ny lagstiftning med flera år.

Det är den tredje gången på bara ett par månader som EU-kommissionen skjuter upp det förslag som ska uppdatera och utöka unionens 20 år gamla läkemedelslagstiftning.

Lagstiftningen är det sista stora hälsoförslaget som ska läggas fram under den här kommissionen mandatperiod.

Nu är det risk för att ärendet inte kommer hinna behandlas innan EU-parlamentet och EU-kommissionen nästa år byts ut.

– Allt som inte lagts in i det institutionella maskineriet i maj kommer inte att hinna slutföras, varnade Monique Goyens, generaldirektör vid EU:s konsumentorganisation Beuc under en träff med journalister om läkemedelslagstiftningen i Bryssel förra veckan, och underströk vikten av att lagstiftarna ges tid att granska förslaget ordentligt.

– Vi är oroade för att detta inte kommer att hinnas med och att vi därmed riskerar att inte ha ett uppdaterat regelverk på flera år. Det skulle få stora konsekvenser, sade hon.

Utmaningar med en åldrande befolkning, stigande sjukvårdskostnader, försämrad tillgång till medicin samt hotet från ökad antibiotikaresistens ställer nya krav på EU:s läkemedelslagstiftning, som dessutom inte är anpassad till de senaste decenniernas samhälleliga och vetenskapliga utveckling.

– Detta är verkligen en mycket grundläggande fråga. Det här handlar om hur framtiden för vår sjukvård kommer att se ut, i synnerhet framtiden för vår tillgång till medicin, sade Monique Goyens.

Hektisk dagordning har försenat

Från kommissionens sida hänvisar man till ”de senaste veckornas mycket hektiska dagordning” som anledning till den senaste förseningen, och understryker att planeringen för kommande förslag alltid är preliminär.

”Datum för antagande av kommissionens förslag kan ändras när som helst, särskilt när dessa förslag rör reformer av komplexa lagstiftningar av stor betydelse, vilket är fallet för läkemedelslagstiftningen som kommer att ha en betydande inverkan på hälsosektorn för de kommande åren”, skriver en talesperson för kommissionen i ett mail till Altinget, utan att vilja ange något nytt planerat datum.

”Seger för läkemedelsindustrin”

Beskedet att förslaget skjuts upp har också skapat starka reaktioner i EU-parlamentet, som tillsammans med EU-länderna i ministerrådet är ansvarigt för att utforma den slutliga lagstiftningen. Flera ledamöter uppmanar nu kommissionen att skyndsamt lägga fram sitt förslag.

“Läkemedelslagstiftningen är nyckeln till att säkerställa rättvis och jämlik tillgång till läkemedel för alla européer. Det är dags att lyssna på dem och ge dem svar. De förtjänar att höras lika mycket som [läkemedels]branschen”, skriver den franska liberalen Véronique Trillet-Lenoir i ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter beskedet om förseningen.

”Detta är en enorm seger för läkemedelslobbyn som har kämpat hårt för att skjuta upp läkemedelspaketet och en pinsamhet för kommissionen”, skriver den tyska socialdemokraten Tiemo Wölker på Twitter.{{toplink}}

Forrige artikel Elsa Widding (SD): Jag har inte blivit petad Elsa Widding (SD): Jag har inte blivit petad Næste artikel Länsstyrelsen till regeringen: Styr upp helikopterskidåkningen Länsstyrelsen till regeringen: Styr upp helikopterskidåkningen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.