Länsstyrelsen till regeringen: Styr upp helikopterskidåkningen

Den ökade efterfrågan på helikopterskidåkning, heliskiing, medför allt större störningar för natur och rennäring i Kirunafjällen. Nu vill Lotta Finstorp, landshövding i Norrbottens län, att regeringen kliver in och ser till att verksamheten regleras.

Det är framför allt fyra samebyar som berörs av det ökade antalet helikoptrar som fraktar skidåkare i Kirunafjällen: Gabna, Talma, Laevas och Girjas. Det säger Matti Blind Berg, ordförande för Svenska Samernas Riksförbund (SSR) och själv från Girjas sameby.

– Det har varit en ökning i flera år, sedan bromsades det upp under pandemin och efter det har det skett en radikal ökning, säger han till Altinget.

Heliskiingens högsäsong på vårvintern sammanfaller med renskötselns flytt av renar. Men helikoptrarna är inte bara ett stort problem för rennäringen, utan även för övriga djurlivet, påpekar Matti Blind Berg.

– Personligen hade jag gärna sett ett totalförbud, av hänsyn till djur och natur och med tanke på allt fint prat om all grön omställning. Heliskiing är en föråldrad produkt, enligt mig, säger han och fortsätter:

– Det lär tyvärr inte ske, men någon form av reglering måste till.

Altingets gratis nyhetsbrev

Länsstyrelsens uppmaning till regeringen

Och SSR har full uppbackning från Länsstyrelsen i Norrbotten. Länsstyrelsen har skrivit till regeringen och uppmanat till att skyndsamt utreda förutsättningarna för att få en reglering av helikopterskidåkningen, då helikopterskidåkningen saknar ett regelverk motsvarande det för skoterkörning i terrängskörningslagen.

— Länsstyrelsen följer utvecklingen men har inga möjligheter att agera eftersom det saknas lagstiftning för den här typen av verksamhet, säger landshövding Lotta Finstorp i ett pressmeddelande.

Susanne Friberg är avdelningschef på länsstyrelsen. Hon säger att det är länsstyrelsens uppdrag att informera regeringen om vad som händer i länet och efter pandemin har intressekonflikterna kring heliskiing ökat.

– Tidigare har det fungerat relativt väl. Man har haft en facebookgrupp där man har informerat varandra, rennäringen och besöksnäringen. Men i takt med att besöks- och turistnäringen har kommit igång igen efter pandemin plus att Kiruna växer som destinationsort så har konflikterna ökat. Det är inte heller bara svenska aktörer längre, utan även utländska aktörer, säger Susanne Friberg till Altinget.

"Det finns seriösa företag"

Matti Blind Berg säger att samarbetet mellan rennäring och researrangörerna i vissa fall fungerar väl.

– Det finns seriösa företag som gör som man har kommer överens om, sen finns det andra som ger fullständigt fan i även vad man kommer överens om, säger han.

Han hoppas att regeringen tar länsstyrelsens uppmaning på allvar.

– Det här har varit ett irritationsmoment längre. Det är bra att få en reglering, även om det är för en verksamhet som börjar bli lite passé, säger Matti Blind Berg.

Forrige artikel  Förslag på ny läkemedelslagstiftning i EU skjuts upp – ”Riskerar att fördröjas flera år” Förslag på ny läkemedelslagstiftning i EU skjuts upp – ”Riskerar att fördröjas flera år” Næste artikel Försvarsdepartementet läxas upp av JO Försvarsdepartementet läxas upp av JO
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.