Försvarsdepartementet läxas upp av JO

Justitieombudsmannen Katarina Påhlsson är allt annat än imponerad över försvarsdepartementets hantering av en begäran från tidskriften Expo om att få ut en e-postlogg. Departementet får kritik på tre punkter av JO.

När en praktikant på tidskriften Expo förra våren begärde ut en e-postlogg från försvarsdepartementet så tog det för lång tid innan Regeringskansliet lämnade ut den: Drygt en vecka. Det är på tok för lång tid, enligt Justitieombudsmannen som nu kritiserar den saktfärdiga hanteringen på försvarsdepartementet.

”JO har i ett flertal beslut uttalat att ett besked i en utlämnandefråga normalt bör lämnas samma dag som framställningen gjordes.” skriver justitieombudsmannen Katarina Påhlsson i sitt beslut.

Expos begäran gällde en granskning av en anställd på försvarsdepartementet som parallellt med sin anställning ska ha varit aktiv i den högerextrema miljön.

Departementet raderade kontot

När e-postloggen till slut lämnades ut till Expo, då var medarbetarens anställning avslutad och e-postkontot skulle raderas. Detta borde försvarsdepartementet ha upplyst om, enligt JO.

”Det hade sannolikt gett sökanden möjlighet att lämna in en begäran om utlämnande innan kontot raderades.” skriver JO.

Den tredje punkten där försvarsdepartementet får bassning är att Expos praktikant, efter önskemål om skriftligt beslut, får ett tjänstemannabesked i stället för ett överklagbart beslut. ”Jag är kritisk till departementets hantering också i detta avseende.” skriver JO.

Regeringskansliet skriver i sitt svar till JO att den begärda handlingen borde ha lämnats ut snabbare, men att e-postkontot raderades när medarbetaren slutade var helt enligt gällande rutiner.

Forrige artikel Länsstyrelsen till regeringen: Styr upp helikopterskidåkningen Länsstyrelsen till regeringen: Styr upp helikopterskidåkningen Næste artikel SST tar höjd för demokrativillkor och ökade kontroller SST tar höjd för demokrativillkor och ökade kontroller
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.