Forssmed om varningarna för fritidskortet: Finns risker med alla reformer

Fritidskortet kan komma att utnyttjas av kriminella och bara utförarregistret beräknas ta nästen en tredjedel av pengarna som regeringen avsatt i anspråk. Nu kommenterar socialminister Jakob Forssmed (KD) varningarna från myndigheterna.

I sin delredovisning skrev Försäkringskassan att utförarregistret för fritidskortet kommer att kosta 265 miljoner kronor under 2025. Regeringen har budgeterat för 792 miljoner kronor. De varnade också för en hög risk för att kriminella ska utnyttja systemet.

– Vi har fått en delrapport, ett underlag för att arbeta vidare. Nu arbetar vi med reformen och går igenom de antaganden som gjorts och de förslag som har lagts. Det gäller att skapa ett robust, hållbart system där så mycket som möjligt av medlen går ut till barn och ungdomar, säger Jakob Forssmed till Altinget. {{toplink}}

Tidigare varningsflagg

I höstas varnade Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten, för korruptionsfaror med en reform där man både vill ha ett starkt skydd för den personliga integriteten och ett system som är enkelt att använda.

Då sade Jakob Forssmed:

– Inte minst Försäkringskassan, med sitt stora kunnande gällande kriminella upplägg och erfarenhet av att förhindra fusk, bistår E-hälsomyndigheten i arbetet.

Nu varnar Försäkringskassan för samma sak.

– Ekobrottsmyndigheten pekade på en tidigare modell, nu är det en helt annan modell som är aktuell. Den tidigare myndighetskritiken har vi tagit hänsyn till, säger Forssmed.

– Försäkringskassan vet att det i alla reformer finns risker för att kriminella ska försöka tillskansa sig medel. Det är precis därför som vi är angelägna om att bygga robusta system, där det ska finnas en enkelhet för föreningar och samtidigt en rimlig kontroll av att medel inte går till kriminella element. Så det här finns på regeringens radar.

Hur ser du på risken för undanträngningseffekter av Försäkringskassans övriga uppgifter?

– Man ska komma ihåg att Försäkringskassan har en ansträngd situation. Vi har aviserat ett stort tillskott i vårändringsbudgeten på 450 miljoner kronor, så det är ett lite annorlunda läge nu än när de presenterade rapporten.

{{toplink}}

Du sade i februari att det görs en utredning ”in house”, som kommer att gå ut på remiss. När kommer den?

– Den är inte färdig ännu, men den handlar bland annat om personuppgiftsbehandling. Vi arbetar parallellt med myndighetsuppdragen och utredningen kring lagar och regler för att få reformen på plats så tidigt som möjligt. Så vi återkommer om tidpunkten. Men poängen är att det här är ett arbete som sker parallellt, och syftet är att få robusta system på plats.

Hur kommer pengarna för 2024 att användas? Och när kommer ni att berätta det?

– Det kommer inom en mycket snar framtid, säger Jakob Forssmed.

Forrige artikel Nordiska ministrar: Samarbetet med USA stärker vår säkerhet Nordiska ministrar: Samarbetet med USA stärker vår säkerhet Næste artikel Över 370 namn på Folklistan – lokala politiker blir vildar Över 370 namn på Folklistan – lokala politiker blir vildar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.