Nordiska ministrar: Samarbetet med USA stärker vår säkerhet

Genom att samarbeta med varandra och med USA så bidrar de nordiska länderna både till ett starkare Nato och till ökad stabilitet i Nordeuropa. Det skriver Danmark, Sveriges och Finlands utrikes- och försvarsministrar i en gemensam debattartikel i Altinget.dk.

Sveriges, Finland och Danmarks bilaterala avtal om försvarssamarbete med USA är ett historiskt steg. Det skriver försvarsminister Pål Jonson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) i Altinget.dk tillsammans med sina finska och danska försvars- och utrikesministerkollegor Lars Løkke Rasmussen, Troels Lund Poulsen, Elina Valtonen och Antti Häkkänen.

De tre ländernas samarbetsavtal med USA, som undertecknades inom en tidsperiod på 15 dagar, innebär en förstärkning av det transatlantiska band som är av avgörande betydelse för Europas säkerhet, skriver ministrarna.

Amerikansk militär på nordisk mark

De tre avtalen reglerar den amerikanska militärens rättsliga status i Finland, Sverige och Danmark och ger amerikanerna tillgång till militära faciliteter. De innebär också att amerikanska militären kan utveckla sin infrastruktur i de olika länderna.

Ministrarna betonar i artikeln att avtalen är samarbetsavtal, att samarbetet bygger på nationellt samtycke, full respekt för ländernas lagar, suveränitet och internationella förpliktelser. ”Avtalen bidrar till stabilitet och säkerhet. De gör det möjligt med tidigt och effektivt militärt stöd från USA i en förvärrad säkerhetspolitisk situation”, skriver ministrarna.

Inom kort kommer Danmark, Sverige och Finland att ingå i samma försvarsallians, skriver ministrarna i artikeln. Att de tre länderna dessutom får effektiva och liknande samarbetsformer med USA signalerar säkerhetspolitisk enighet, stärker säkerheten i Nordeuropa och understödjer Natos gemensamma planering. Att Norge och Island redan har liknande bilaterala avtal med USA är också viktigt, enligt de sex ministrarna.

 

Forrige artikel Därför lade regeringen ner sin röst om EU:s renoveringskrav Därför lade regeringen ner sin röst om EU:s renoveringskrav Næste artikel Forssmed om varningarna för fritidskortet: Finns risker med alla reformer Forssmed om varningarna för fritidskortet: Finns risker med alla reformer
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.