Första hyresförhandlingarna klara – långt under Fastighetsägarnas krav

Den första avslutade hyresförhandlingen landade på 3,25 procent – långt under Fastighetsägarnas krav. Hyresgästföreningen frågar sig om krisen är så stor som Fastighetsägarna påstår och Fastighetsägarna konstaterar att trepartsöverenskommelsen inte var så tydlig som man trott. 

Den första hyresförhandlingen är klar mellan Hyresgästföreningen och Balder i Stockholm. Fastighetsbolaget, som inte är med i Fastighetsägarna, nöjer sig med en ökning på i genomsnitt 3,25 procent.

– Det är ju en förhandling och läget är lite speciellt både för hyresgästerna och oss. Men vi har landat i något som båda parter är nöjda med, säger Eva Jonasson, presskommunikatör på Balder, till Svenska Dagbladet.

Tio procent täcker inte kostnaderna

Fastighetsägarna har i år gått ut med det ovanligt höga kravet på omkring tio procent. Chefsekonomen Tomas Ernhagen försvarar höjningsyrkandet med tanke på ökade förvaltningskostnader och höjda räntor.

Enligt honom hade det till och med behövts mer för att täcka kostnaderna, sett till den trepartsöverenskommelse och modell som Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges allmännytta har kommit överens om.

– Om vi använder den modell som vi har kommit överens om och tittar på kostnadsfaktorernas utveckling i år, så hade vi behövt höja hyrorna med 25–30 procent bara för att täcka kostnaderna, säger Ernhagen till Altinget.

”Äpplen och päron”

Tomas Ernhagen jämför hyreshöjningen med de ännu högre ökningarna som villa- och bostadsägarna behöver betala.

– Det innebär att den modell vi nu har är en enorm försäkring för hyresgästskollektivet mot de extrema kostnadsökningarna, som drabbar de som äger sina bostäder. Den smällen får fastighetsägarna ta nu.

Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren tycker att det är som att jämföra ”äpplen och päron”.

– Det är verkligen en jättekonstig jämförelse. Om man ska jämföra bostadsreformerna med varandra måste de ha samma förutsättningar, men det har de inte med bostadsägarnas rotavdrag och minusränta sedan 2008, säger han.

Hur ser du på överenskommelsen i Stockholm, mellan Hyresgästföreningen och Balder?

– Det är en överenskommelse som bygger på ett resonemang som man har fört lokalt. Det är alltid svårt att kommentera lokala överenskommelser i och med att de bygger på förhållanden i just den kommunen. Men sett till tio procent är det väsentligt lägre, får man konstatera.

Kristillägg en ”mycket märklig” lösning

I Balderöverenskommelsen har parterna enats om en tillfällig höjning – ett kristillägg som är tidsbundet till tolv månader – på 110 kronor per lägenhet. Fastighetsägarnas Tomas Ernhagen menar att det är en mycket märklig lösning.

– Problemet med tillägg är att vi inte vet hur det ser ut efter nästa år, det bygger på att kostnaderna som man har också ska försvinna. Men vad är det som talar för det? Troligtvis kommer inflationen inte öka i samma takt som nu, men det innebär inte att priserna kommer falla.

Erik Elmgren tycker att lösningen är intressant.

– Hyresgästerna ska inte vara med och bära några tillfälliga kostnader som sedan går ner.

– En unik situation kan kräva unika metoder, så det är en intressant lösning.

Fastighetsägarna avvaktar

Fastighetsägarna avvaktar, menar Erik Elmgren.

– Utåt sägs det att det är kris och att det därför behövs tio procent. Men vi har bara fått in drygt hälften av de hyreskrav som vi brukar få in vid den här tiden. Då undrar man: Är det en så stor kris som Fastighetsägarna vill att det ska framstå som? Eller vad beror den här avvaktan på?

– Balderöverenskommelsen visar med tydlighet att det går att komma överens om hyresjusteringar för 2023 på mycket rimligare nivåer än tio procent.

Tomas Ernhagen på Fastighetsägarna har en annan förklaring till varför förhandlingarna ser ut att dröja.

– Vi har haft en motpart som inte riktigt vill komma med motbud, och gör de det är det på väldigt låga nivåer. Men hittar vi ett sätt där vi närmar oss hur vi ska tolka modellen i trepartsöverenskommelsen, då kan det nog gå ganska snabbt.

Tycker du att trepartsöverenskommelsen har varit tillräckligt tydlig?

– Vi tyckte den var ganska tydlig, men uppenbarligen var den inte det.

Forrige artikel Stor variation på oppositionens miljöbudgetar Stor variation på oppositionens miljöbudgetar Næste artikel Allmänna motionstiden är slut – de har skrivit flest Allmänna motionstiden är slut – de har skrivit flest
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.