Fossilfritt Sverige pressar regeringen om tillståndsprocesserna

Det finns en stor otålighet inom näringslivet att regeringen ska genomföra de förslag som finns för att korta tillståndsprocesserna, enligt Fossilfritt Sverige-samordnaren Svante Axelsson. På tisdagen lämnar Fossilfritt Sverige över en lista med tolv färdigutredda, prioriterade förslag till regeringen.

Tolv förslag plockade från två olika utredningar – Klimaträttsutredningen och Miljöprövningsutredningen – det lämnar Fossilfritt Sverige över till regeringen på tisdagen. De tolv förslagen syftar alla till att korta ner och effektivisera tillståndsprocesserna och de har tagits fram i dialog med de 22 branscher som är med i Fossilfritt Sverige-initiativet.

”Det finns givetvis fler förslag som är viktiga att genomföra men vår bedömning är att dessa tolv förslag har stöd och är viktiga.” skriver nationella samordnaren Svante Axelsson i inledningen till rapporten.

Tillståndsprocesserna i Sverige i dag är inte gjorda för en omvärld som utvecklas oerhört snabbt, enligt Svante Axelsson. Tempot i den industriella klimatomställningen ökar i både USA och EU, för Sverige gäller det att öka sin attraktionskraft på alla nivåer.

– Många industrier väntar otåligt på att elen ska kunna levereras i rätt tid och på rätt plats så att den nya fossilfria produktionen kan köra igång. I en tid när industrin vill höja tempot är själva tiden för tillståndsprocesserna självklart en helt avgörande fråga. Därför är det hög tid att ta några förslag som redan är utredda och klara att klubba igenom, säger Svante Axelsson till Altinget.

Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen Sverige, säger att byggtiderna för elproduktion och elnät måste kortas ner kraftigt för att möta industrins behov. 

– Att genomföra redan utredda förslag är det snabbaste sättet att komma vidare i denna komplexa fråga, säger hon till Altinget.

Två plus tio förslag – här är listan

De tolv förslagen från de två utredningarna:

  • Tydligare prövning av linjekoncessioner. Klimaträttsutredningen.

  • Bedömningen av luftledning respektive kabel vid linjekoncession för en effektivare teknikvalsprocess. Klimaträttsutredningen.

  • Det införs enklare regler för ändringstillstånd. Miljöprövningsutredningen.

  • Gränsen mellan tillstånds- och anmälningsplikt tydliggörs. Miljöprövningsutredningen.

  • Stärk länsstyrelsens roll som nav och aktiv samrådspart. Miljöprövningsutredningen.

  • Ändrade myndighetsroller. Gör partsrollen mer ändamålsenlig och samordnad med färre myndigheter. Miljöprövningsutredningen.

  • Ökad användning av muntlig förberedelse och tidsplaner. Miljöprövningsutredningen.

  • Det införs större möjlighet att avvisa en ansökan tidigt i processen samt möjlighet att begära konsoliderade ansökningar och yttranden. Miljöprövningsutredningen.

  • Det ska vara lättare att avgöra mål utan huvudförhandling. Miljöprövningsutredningen.

  • Ordföranden och miljösakkunnig i miljöprövningsdelegationerna får generella förordnanden och behörighet att tjänstgöra över hela landet och inte bara den egna länsstyrelsen för att bättre nyttja resurser och specialkompetens. Miljöprövningsutredningen.

  • En klimatstyrka inrättas vid någon av länsstyrelserna. Den ska stödja samtliga länsstyrelser i deras arbete med nya eller ändrade miljötillstånd för verksamheter och åtgärder som väsentligt bidrar till att uppnå klimatmålen. Miljöprövningsutredningen.

  • Ett kunskapscentrum samlar miljötekniskt kunnande. Energimyndigheten får i uppgift att i samverkan med Naturvårdsverket vara ett kunskapscentrum för industrins klimatomställning. Miljöprövningsutredningen.

Beskeden från regeringen så här långt

I den ekonomiska vårpropositionen har regeringen utlovat en proposition under hösten som bygger på miljöprövningsutredningen av Peter Ardö, däremot finns inget motsvarande löfte vad gäller förslagen från Anders Danielssons klimaträttsutredning.

Under våren 2024 planerar Tidöpartierna även att en ny utredning om effektivare tillståndsprövningar tillsättas. Vilka delar den ska utreda har regeringen ännu inte gett några besked om.

Forrige artikel Elsa Widding lämnar SD – blir politisk vilde Elsa Widding lämnar SD – blir politisk vilde Næste artikel Rapport: Regeringens budskap om skolans digitalisering skapar osäkerhet Rapport: Regeringens budskap om skolans digitalisering skapar osäkerhet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.