Friskoleförbunden ger tumme upp till regeringens sekretessförslag

Nu har regeringens tillfälliga lösning för tillgång till skolinformation lämnats till riksdagen. Friskolornas riksförbund vill se förslaget göras permanent medan Idéburna skolors riksförbund (ISR) ser en risk att förslaget slår hårt mot mindre skolor. 

På grund av en bedömning av Statistiska centralbyrån (SCB) omfattas uppgifter om enskilda huvudmäns verksamhet av statistiksekretess. Sedan september förra året har inte Skolverket kunna redovisa statistik på skolenhetsnivå, något som Altinget skrivit om tidigare.

Sekretessbrytande bestämmelse

Nu lägger regeringen fram en proposition om en tillfällig lösning för att säkerställa säker tillgång till skolinformation. Förslaget är att införa en sekretessbrytande bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen mellan den 1 juni 2021 och den 1 juni 2023.

Bestämmelsen ska bryta viss sekretess så att allmänheten återigen får tillgång till uppgifter som innan ändringen sågs som offentliga.

Bör bli permanent

Friskolornas riksförbund menar att förslaget är en så pass bra lösning att de helst ser att det permanentas i offentlighets- och sekretesslagen. 

– Det finns andra undantag som är gjorda i offentlighets- och sekretesslagen. Det är lite svårt att förstå varför just det här avsnittet om statistiksekretess skulle vara så fredat från eventuella undantag, säger Gudrun Rendling, förbundsjurist för Friskolornas riksförbund, till Altinget. 

Gudrun Rendling pekar på att undantaget snarare än att förändra rättsläget i stället återställer det till hur det såg ut innan rättspraxis ändrades.

– Undantaget är tydligt begränsat och kommer enbart att påverka den här typen av uppgifter inom skolväsendet. Det innebär alltså inte någon förändring för statistiksekretessen i övrigt, säger hon. 

Mindre skolor drabbas hårdare

Även Idéburna skolors riksförbund (ISR) ställer sig bakom propositionen och menar att det borde vara en självklarhet att offentliga medel och deras användning finns offentligt redovisade.

Däremot pekar ISR också på att statistikinlämning kan vara resurs- och tidskrävande för skolor. Speciellt för mindre skolor som inte har samma resurser. Dessa riskerar därför att drabbas hårdare.

– Kostnaderna för att kunna sköta en sådan sak är fallande med storleken på en skolverksamhet. Ju större du är desto mindre kostar det. För den lilla skolan blir det en större andel. Vi är oroade att förslaget skulle dra ytterligare kostnader och resurser från undervisningen, säger Håkan Wiclander, ordförande för ISR, till Altinget. 

Enligt Håkan Wiclander borde en rimlig lösning på problemet vara någon form av ersättning till de mindre skolorna, såsom grundbidrag. 

Beslutskedja: Tidsbegränsad lösning för att säkerställa tillgång till skolinformation

28/10
2020
18/1
2021
11/2
2021
18/3
2021
23/3
2021
19/5
2021
14/2
2023

Forrige artikel Årets insamlare ger tips för ökat givande Årets insamlare ger tips för ökat givande Næste artikel Ivo slår näven i bordet: Ivo slår näven i bordet: "Behöver mer resurser"
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.