Ivo slår näven i bordet: "Behöver mer resurser"

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) behöver mer pengar för att bättre kunna hantera "tillsynsskulden" som växt under coronapandemin, digitaliseringen och omställning till "god och nära vård", säger gd Sofia Wallström i en intervju med Altinget.

I Ivos senaste budgetunderlag framgår väldigt tydligt att det behövs mer pengar för att myndigheten ska klara av sitt uppdrag på ett godtagbart sätt.

– Ivo har ett väldigt omfattande uppdrag och tillsynar hela vården och hela omsorgen. Dels är det monetärt stora områden och en bra bit över tio procent av svensk BNP. Men det är också väldigt komplexa verksamheter stadda i förändring, säger Ivo:s gd Sofia Wallström till Altinget.

“Komma längre”

Den ofrånkomliga digitaliseringen, ny läkemedelsteknik och ökat vårdbehov hos den åldrande befolkningen är några av de komplexa processer som Ivo ska hålla koll på.

– Vi behöver komma längre än vad vi gör i dag, säger Sofia Wallström.

Ivo har i flera år påpekat att mer pengar behövs till personal för myndighetens tillsyn och tillståndsprövning.

Hur ser personalsituationen ut i nuläget?

– Det handlar inte bara om mer personal. Vi måste öka effekten på det vi gör, få bättre koll och systematiskt följa upp våra beslut.

Lagarbete på myndigheten

Digitaliseringen inom myndigheten och vårdsektorn kräver att Ivos analyskapacitet förstärks, enligt Wallström.

– Vi har viss kompetens, men vi behöver också ny kompetens.

Vilken specifik kompetens saknar ni?

– Vi behöver stärka oss inom dataanvändning, fånga upp data och använda datadriven analys.

“Undvikbar vårdskada”

Frågan är hur myndighetens verksamhet – som inte sällan handlar om liv och död – påverkas av att det saknas nödvändiga resurser.

– Det är inte svart eller vitt. Men varje undvikbar vårdskada eller missförhållande är en för mycket, säger Sofia Wallström.

Hon betonar att myndigheten helst skulle vilja ligga steget före, istället för efter.

Hur kommer ni att prioritera om ni inte får det budgetunderlag ni efterfrågar?

– Vi har inget annat val än att jobba med de förutsättningar som regeringen ger oss, och det kommer alltid att krävas prioriteringar.

Hur allvarlig är resursbristen?

– Från Ivos håll ser vi allvarligt på vårt behov av att komma längre i vår verksamhet.

– Vi behöver mer resurser.

“Tillsynsskuld”

Enligt Sofia Wallström har coronapandemin ökat trycket ytterligare på alla delar av tillsynssystemet. Hon jämför situationen med övriga vårdsektorn och säger att man nästan kan tala om en ”tillsynsskuld”.

– Eftersom vården och omsorgen påverkas av pandemin måste även tillsynen påverkas av pandemin. Det betyder att vi tillsynar saker i dag som vi inte hade gjort i ett normalt läge.

– Och så ska det vara, men vi behöver också komma i kapp med de saker som vi hade behövt tillsyna men inte gjort. Det behovet försvinner inte bara för att vi har en pandemi.

Hur stor effekt har coronapandemin haft på er verksamhet?

– Jag skulle säga att pandemin har haft en mycket stor effekt.

Vilka brister har blivit mest uppenbara?

– En tydlig och väldigt allvarlig problematik rör äldreområdet där brister som vi och andra pekat ut under många års tid när det gäller vård och omsorg av äldre har fått väldigt allvarliga konsekvenser under pandemin.

Wallström påpekar att det finns ett stort behov av bättre samspel över organisatoriska gränser, exempelvis mellan kommun och region.

– Så att enskilda personer inte ramlar mellan stolarna eller får vänta onödigt länge, och inte får sina behov tillgodosedda.

Forrige artikel Friskoleförbunden ger tumme upp till regeringens sekretessförslag Friskoleförbunden ger tumme upp till regeringens sekretessförslag Næste artikel Stormöte om kärnavfall i riksdagen – ministerduo kallad Stormöte om kärnavfall i riksdagen – ministerduo kallad
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.