Stormöte om kärnavfall i riksdagen – ministerduo kallad

Försvarsutskottet och näringsutskottet har kallat Per Bolund och Anders Ygeman till stormöte om slutförvaret för kärnavfall. Ministrarnas svar vid mötet avgör om Centern ansluter sig till de borgerliga planerna på att pressa regeringen, enligt partiet energipolitiska talesperson Rickard Nordin. 

– Vi vill få klarhet i fråga om färdplanen framåt. Det är oacceptabelt att inte ge ett besked om hur och när, säger Mattias Bäckström Johansson, ledamot i näringsutskottet och SD:s energipolitiska talesperson.

Det SD – och flera andra partier – vill ha svar på är hur regeringen planerar att hantera Svensk kärnbränslehanterings (SKB) ansökan som omfattar både en utökning av mellanlagret för kärnavfall samt inrättandet av ett slutförvar i Östhammar.

– Det behövs ett besked innan sommaren, säger Mattias Bäckström Johansson och syftar på Vattenfalls varning om att mellanlagret kan bli fullt om det inte inom kort kommer grön flagg för utbyggnad.

C: Någon form av tidsplan

Att pressa regeringen till att fatta beslutet under våren, det är oseriöst, anser Centerns Rickard Nordin. Men hur miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och energiminister Anders Ygeman (S) svarar under det sammansatta utskottsmötet på tisdagen blir ändå avgörande för hur Centern kommer att agera i frågan.

– Vi anser att regeringen måste ge någon form av tidsplan. Svarar de däremot något luddigt i stil med "det bereds i Regeringskansliet", då är vi beredda att tvinga fram en tidsplan, säger Rickard Nordin.

Borgerliga krav på beslut

Från de borgerliga partierna hörs återkommande krav på att regeringen ska sätta ner foten och Kristdemokraterna har lagt ett förslag till utskottsinitiativ om att riksdagen ska kräva regeringen på beslut senast i maj. Det troliga är att det får stöd från L, SD och M – medan C alltså är ett mer osäkert kort.

Hur ett eventuellt utskottsinitiativ slutligen formuleras återstår att se, påpekar Lars Hjälmered, Moderaternas energipolitiska talesperson och näringsutskottets ordförande. Först och främst ska utskotten försöka få svar på sina frågor vid tisdagens möte.

– Det rimliga är att Bolund berättar hur hans plan ser ut. När tänker han försöka att få regeringen att fatta beslutet? säger Lars Hjälmered.

M: Vad gör Ygeman?

Från Anders Ygeman är det andra frågor som Hjälmered hoppas att få svar på.

– Hur ser han på risken att mellanlagringen kan bli full? Hur ser han på den risken och vilka åtgärder tänker han vidta för att undvika det? Vad är planen och hur säkrar han den?

MP: Ansvarslöst att stressa

Miljöpartiets Lorentz Tovatt, energipolitisk talesperson och ledamot i näringsutskottet, har något annorlunda förväntningar på ministrarnas besök i riksdagen.

– Jag hoppas att de kan visa att de tar processen så seriöst som det är möjligt. Oppositionen vill stressa igenom beslutet, vilket är ansvarslöst när det handlar om ett beslut som påverkar 100 000-tals år framöver, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att oppositionen inte ser allvarligare på frågan.

Tillkännagivande – press men inget tvång

Ett eventuellt tillkännagivande från riksdagen med en uppmaning till regeringen om att skynda på beslutet om SKB:s ansökan är inte tvingande.

Forrige artikel Ivo slår näven i bordet: Ivo slår näven i bordet: "Behöver mer resurser" Næste artikel SD-ledamot skolkar mest och kulturministern drar tillbaka lagförslag SD-ledamot skolkar mest och kulturministern drar tillbaka lagförslag
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.