SD-ledamot skolkar mest och kulturministern drar tillbaka lagförslag

Peter Lundgren (SD) har sämst närvaro av svenskarna i EU-parlamentet, körskollärare drabbas värst av svår covid-19, hård advokatkritik mot polisens succéinsats och kulturminister Amanda Lind (MP) tvingas dra tillbaka lagförslag.

Flera svenska EU-parlamentariker har inte varit på hälften av sina viktiga utskottsmöten. Ett par har knappt gått på några möten alls i vissa utskott. Det visar en granskning som Europaportalen har gjort av parlamentarikernas närvaro.

Sämst närvaro av alla svenskarna har Peter Lundgren (SD). Men Lundgren tillbakavisar uppgifterna i ett mejl till Europaportalen. ”Jag har inte varit frånvarande som det påstås”. skriver Lundgren.

Hämtar tillbaka lagförslag

Regeringen har dragit tillbaka sin proposition till en konsultationsordning med samerna, rapporterar Sameradion. Riksdagens konstitutionsutskott skulle ta ställning till propositionen vid sitt sammanträde på torsdagen, men det har sedan tidigare stått klart att lagförslaget saknar riksdagsmajoritet, vilket Altinget har skrivit om. M, KD, SD och V yrkar av olika orsaker på avslag.

Kulturminister Amanda Lind (MP) vill i nuläget inte lämna något kommentar, enligt Sameradion.

Advokat: Bevisning utan lagstöd

Svensk polis utreder hundratals personer för brott med bevisning från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat, en insats som beskrivits som en succéinsats.

Men bevisningen tillbakavisas av försvaret i en stor mordrättegång i Göteborg, rapporterar Ekot. Advokaten Thomas Olsson beskriver materialet som ”en närmast urskillningslös massavläsning” och anser att den saknar lagstöd.

Körskollärare en riskgrupp

Trafiklärarna är den yrkesgrupp löper störst risk att drabbas av svår covid-19, enligt en studie, rapporterar TT/Svenska dagbladet.

– De sitter i bilen tillsammans med eleven under ganska lång tid, och båda måste sitta i framsätet. Man vet från tidigare studier att coronaviruset kan spridas väldigt effektivt mellan personer som färdas tillsammans i minibussar, säger Maria Albin, professor i arbets- och miljömedicin på Karolinska institutet och verksamhetschef på Centrum för arbets- och miljömedicin.

Högt upp på listan finns också läkare, sjukgymnaster och fritidsledare, yrken där arbetet sker nära andra människor.

Lågutbildade och utrikesfödda drabbade

Dagens nyheter har gjort en kartläggning som visar att låginkomsttagare, lågutbildade och utrikesfödda från vissa länder är starkt överrepresenterade bland dem som avlidit av covid-19.

– Vi vet att utbildning och inkomst är stora markörer för hälsa, sjuklighet och död. Covid-19 är inget undantag. Dessa variabler spelar stor roll. De som har ett antal riskfaktorer har i regel sämre prognos, säger Karin Modig, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet, till DN.

 

Forrige artikel Stormöte om kärnavfall i riksdagen – ministerduo kallad Stormöte om kärnavfall i riksdagen – ministerduo kallad Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (23 mars) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (23 mars)
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.