Granskning inleds av statens biståndsuppföljning

Riksrevisionen inleder en granskning av statens arbete med utvärdering av biståndet. ”Om de utvärderingar som tas fram om biståndet har brister eller om de inte används till förbättringar ökar risken för att resurserna inte används på ett effektivt sätt”, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Omkring 47 miljarder avsätts årligen till internationellt bistånd. Biståndsmyndigheten Sida lägger omkring 30–35 miljoner kronor på utvärderingar.

”Flera studier och tidigare granskningar har pekat på brister i statens arbete med utvärderingar inom biståndet”, skriver Riksrevisionen som nu inleder en granskning av arbetet med att utvärdera det svenska biståndet.

– Om de utvärderingar som tas fram om biståndet har brister eller om de inte används till förbättringar ökar risken för att resurserna inte används på ett effektivt sätt. Det försvårar för riksdagen att göra korrekta bedömningar och minskar regeringens möjligheter att styra biståndet, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Såväl riksdag som regering ställer krav på att biståndet följs upp, men Riksrevisionen betonar också utmaningarna med utvärderingsarbetet:

”Bland forskare, debattörer och professionella på biståndsområdet pågår en långvarig och omfattande debatt om vad som kan och bör utvärderas, och vad som är bra utvärdering. Samtidigt behöver de som beslutar om biståndet kunskap om vad som bidrar till resultat och hållbara förändringar för att kunna fatta initierade beslut”.

Granskningen planeras vara klar till mars 2024.

Forrige artikel Tidigare partisekreterare ny landshövding i Örebro Tidigare partisekreterare ny landshövding i Örebro Næste artikel Visitationszoner och vistelseförbud kan införas redan i vår Visitationszoner och vistelseförbud kan införas redan i vår
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.