Gummikulor och vattenkanoner – så vill oppositionen förstärka polisen

En bred majoritet av partierna riksdagen är övertygade om att polisen framöver måste ha mer resurser för att kunna hantera upplopp, men några vill vänta med att slå fast vilken typ av resurser det är som krävs. V och MP vill också lyfta vikten av det förebyggande arbetet i utsatta områden.

Två veckor har gått sedan kravallerna i bland annat Linköping, Norrköping och Örebro. Kravallerna som utspelades under påskhelgen har spätt på debatten om polisens resurser och huruvida de är tillräckliga.

”Ge polisen mer, för länge sen”

Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, säger att kravallerna inte hade förekommit med en sverigedemokratisk regering. Han föreslår både gummikulor och vattenkanoner som en potentiell resurs.

– Vi kan konstatera att om vår politik rått de senaste åren, så hade kravallerna inte ägt rum. Många av de som deltagit hade inte varit i Sverige, alternativt suttit inlåsta redan. Vi har föreslagit vattenkanoner och gummikulor med mera under lång tid. Ge polisen en möjlighet att bekämpa upploppen innan det är dags att dra batong, säger Tobias Andersson till Altinget.

Kristdemokraternas gruppledare och rättspolitiska talesperson Andreas Carlson instämmer med SD om att polisen måste få mer resurser, och att det borde skett för länge sedan. 

– För det första, har vi under lång tid föreslagit att polisen ska ha vattenkanoner, gummikulor, bean bags och den typen av alternativa och mindre dödliga vapen, så att polisen kan trycka tillbaka upploppen. Självklart hade polisen varit bättre rustad om de redan haft det, säger han.

Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman instämmer:

– Polisen har konstaterat att det inte finns någonting att ta till mellan batong och skjutvapen. Vattenkanoner skulle kunna vara en sådan utrustning som polisen kan tillgå för att inte tillfoga mer skada än nödvändigt.

SD: Gör inte Sverige till Syrien

När det gäller Rasmus Paludans demonstrationer, anser Tobias Andersson att det är en onödig diskussion som pågår, då dessa är skyddade under yttrandefrihetsgrundlagen. Att begränsa dem skulle riskera att Sverige blir mer som länder i Mellanöstern, anser han.

– Man får vara en provokatör i Sverige och vår yttrandefrihet sträcker sig långt, vilket jag hoppas den fortsätter att göra. Börjar man begränsa yttrandefriheten genom att säga, Koranen är så pass helig att den får vi inte bränna. Då är det inte långt till att vi säger, profeten får vi inte avbilda. Och helt plötsligt har vi börjat röra oss i en riktning som skulle få Sverige att påminna om länder som våldsverkarna påstår sig ha flytt ifrån, fortsätter han.

V: Använd ordningslagen mot Paludan

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker är av en annan uppfattning om vad som krävs. Enligt henne är det viktigare att polisen arbetar med trygghets- och förtroendeskapande åtgärder i utsatta områden.

– Det absolut viktigaste är att trygga områdena, särskilt i Navestad och Skäggetorp där största upploppen var. Det är otroligt viktigt att polisen fortsätter sitt trygghetsskapande och förtroendeskapande arbete, samt att kommunens och frivilliga insatser fortsätter, säger Linda Westerlund Snecker, som också får medhåll i detta av MP:s rättspolitiske talesperson Martin Marmgren.

Vänsterpartiet skiljer sig delvis också i den mån att de lägger större fokus på Stram Kurs demonstrationer och hur polisen kan använda ordningslagen. 

– Jag tycker Sverige ska kolla på hur andra länder arbetar med att faktiskt se högerextremism som en stor terrorpotential. Säkerhetspolisen bedömer högerextremism som ett stort hot, så därför måste polisen använda ordningslagen på det sättet lagen kan användas. Man borde kolla på tre komponenter när man beviljar tillstånd. Vem är det som ansöker, vad är det för person och var söker personen tillstånd, säger Linda Westerlund Snecker. 

”Polisen bör bestämma själva”

Socialdemokraternas, Miljöpartiets, Vänsterpartiets och Centerpartiets representanter är mer försiktiga med att nämna specifika verktyg polisen borde använda. Justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) inväntar exempelvis på polisens interna utredning. 

– Vi vill stärka polisen och ställa ansvariga inför rätta. Då handlar det mycket om att ge polisen verktygen de behöver. Nu gör polisen ett eget arbete där de tittar på vilka verktyg och vilken beväpning de behöver. Jag har varit tydlig även tidigare med att polisen ska få vapnen de bedömer ett behov av, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Centerpartiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin anser att kravallerna aldrig skulle uppstått om polisen gjort en korrekt riskbedömning. 

– Det absolut viktigaste är att polisen använder sin kompetens för att göra en korrekt riskbedömning och sen dimensionera insatser utefter riskbedömningen. Gör man en korrekt riskbedömning och dimensionering, så ska man inte hamna i det underläget. Hamnar polisen i underläge ändå, så får man titta på ytterligare verktyg som polisen kan använda, säger Johan Hedin.

Altinget har sökt Moderaterna, men partiet har avböjt med hänvisning till tidsbrist.

Forrige artikel Grafik: Här talar politikerna på första maj Grafik: Här talar politikerna på första maj Næste artikel Överblick: Regeringen föreslår livsmedelsberedskap och Hamnarbetarförbundet stäms Överblick: Regeringen föreslår livsmedelsberedskap och Hamnarbetarförbundet stäms
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.